Varga Mihály pénzügyminiszter előadásával nyílt meg a VIG Alapkezelő Magyarország Zrt. Fókuszban a forint – Gazdaságpolitikai és Befektetői Kihívások 2024-ben című konferenciája. A pénzügyminiszter Visszatérés a növekedési pályára címmel tartott előadást. Az eseményt a Világgazdaság a helyszínről élőben követte.

Varga Mihály
Vémi Zoltán
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Varga Mihály előadása elején kiemelte: a tavalyi magas energiaárak okozta sebek gyógyulnak. A pandémiát megelőzően a magyar gazdaság kirobbanó formában volt, a Covid miatti lezárások azonban ennek látványosan keresztbe tettek. 

Az orosz–ukrán háború tavalyi kitörése az energiaárak növelésével csak nehezítette a helyzetet, az egyensúlyi mutatók elérése azonban még mindig nem történt meg. A folyó fizetési mérleg ugyanakkor dinamikusan javul, most már pluszban jár, ennek okán egyre múlik a hitelminősítők által egyik legnagyobb félelemnek tartott túlzottdeficit-veszély.

A jó játékosnak szerencséje is van

– tette hozzá Varga Mihály, kiemelve, hogy a hazai mutatók javuló alakulásában az energiaárak csökkenésének is nagy szerepe van.

„Van, amiben a Pénzügyminisztérium, a jegybank és még Gyurcsány Ferenc is egyetért: az inflációt csökkenteni kell. A múltra vonatkozóan nem is volt teljes egyetértés ezekben a kérdésekben, a jövőbe tekintő kilátások már egyre inkább egy vonalban vannak” – tette hozzá a pénzügyminiszter.

A továbbra is feszes, a nem ugrott meg, a 3–4 százalék közti tartományban ingadozik, a reálbérek szeptembertől pedig már növekedésnek indulhatnak.

A külkereskedelmi egyenleg akár rekordot is dönthet az idén, 

ha a német gazdaság helyzetének alakulása nem szól bele túlzottan.

Varga Mihály kiemelte: az elmúlt évek során kiderült, hogy ugyan fontosak az európai befektetések, a keleti tőke is hasznosulni tud hazánkban.

A hiány alakulásról elmondta: a háború és a nehéz globális gazdasági helyzet meglökte a deficit alakulását, ennek mértéke azonban folyamatosan csökken, hiszen ez az egész hazai gazdaság számára kulcsfontosságú. A cél továbbra is változatlan: az idén tartani a 3,9 százalékos célt, a kormány pedig vizsgálja, hogy ez milyen eszközökkel lehet elérhető.

Az ország finanszírozása biztos, a hiány pedig csökkenni fog

– hangsúlyozta Varga Mihály.

A növekedési kilátásról elmondta: a recessziós időszak hamarosan a múlté lehet, a 2024-es év kedvező körülmények esetén akár már teljes egészében a növekedésről szólhat.

Az EU-s pénzekkel kapcsolatos várakozásiról azt mondta: ezek megérkezésére számítunk, a kérdés azonban nem gazdasági, hanem politikai téren zajlik.