Éves csúcsra drágult a Brent típusú nyersolaj ára, miután a legnagyobb kitermelők közé tartozó Szaúd-Arábia tegnap bejelentette: decemberig meghosszabbítja az is érvényben lévő, napi egymillió hordós kihozatali korlátozást.

The,Change,In,Oil,Prices,Caused,By,The,War.,Oil
Fotó: Shutterstock

Az Európában irányadó északi-tengeri olajfajta kurzusa tavaly november óta a legmagasabb szintre, hordónként 90 dollár fölé szökött fel a kínálati oldalt tovább szűkítő hírre.

Az energiahordozó jegyzési ára még szerda reggel is e szint fölött járt, kilenc óra után 90,6 dolláron jegyezték a Brentet. Az amerikai kontinensen meghatározó olajfajta, a WTI kurzusa ugyancsak tízhavi csúcsra drágult az éjjel, a 87 dolláros szintet is átlépve. Ma reggel 86,5 dollárra ereszkedett vissza a kurzus.

Az energiahordozó árát a szaúdiak lépése mellett az is felfelé húzza, hogy Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes közlése szerint az év végéig Oroszország is napi 300 ezer hordóval kevesebb olajat hozhat a felszínre.

A KBC Equitas elemzői szerint már az utóbbi időben is élesebb emelkedés mutatkozott az olajpiacon, hiszen keresleti oldalról eddig sem mutatkoznak komolyabb problémák, így a feszes kínálat miatt árfelhajtó hatás jött létre.

A Brent és a WTI árfolyama 2023-tól
 

A két ország havonta, a piaci környezet alakulásának függvényében vizsgálja felül a termelés növelését vagy a további csökkentés lehetőségét.

A szaúdi és az orosz önkéntes termeléscsökkentésre az OPEC+ több termelője által tavasszal elfogadott, 2024 végéig tartó csökkentésen felül került sor. Az olajkartell és szövetségeseik a piacokat is meglepve április elején napi 1,16 millió hordós kihozatali mérséklésről döntöttek, emelkedő pályára állítva az energiahordozó kurzusát.