Pénz- és tőkepiac

Kora délutánra megroggyant a forint

Christine Lagarde, az EKB elnöke nem adott iránymutatást a jövő heti kamatdöntést illetően, ami elbizonytalanította az eurót, a forintot pedig ezen kívül az ÁKK hétfői bejelentése is lefelé húzhatja.

Reggel óta számottevően gyengült a forint, míg az euró kedd reggel nyolckor még csak 382 forintot ért a bankközi devizapiacon, valamivel délután 1 előtt már a 385,4 forintos szintet támadta. Még jobban gyengült a hazai fizetőeszköz a dollárhoz mérten, hiszen a zöldhasú kurzusa 354 forintról indulva meg sem állt 358,5 forintig.

Hungarian,Forint,Banknotes
Hungarian Forint banknotes
Fotó: Shutterstock


 

A rövid távú trend hátterében állhat egyrészt az euró gyengélkedése a dollárral szemben, de hazai fejlemény is erősíthette a folyamatot.

A közösségi devizának ugyanis nem sikerült visszakapaszkodnia a 200 napos mozgóátlag fölé, a keddi kereskedésben pedig ismét dollárerősödés indult, így az euró már csupán 1,074 dollárt kóstál, ami nem éppen kedvező jel, hiszen az Equilor szerint 1,075-ös szintnél húzódik az a hosszabb távú emelkedő trendvonal, melynek letörése esetén további tér nyílhat lefelé.

Az Erste Bank pedig azt emelte ki befektetőknek szóló jegyzetében, hogy Christine Lagarde, az EKB elnöke tegnapi londoni beszédben nem adott iránymutatást a jövő heti kamatdöntést illetően. A következő napokban várhatóan több jegybankár is beszél majd saját várakozásairól, csütörtöktől viszont már kezdődik a kamatdöntést megelőző egyhetes periódus, amikor nem nyilatkozhatnak. A jövő heti kamatdöntéssel együtt fogják majd ismertetni a jegybank új GDP- és inflációs előrejelzését is. A piac 20-25 százalékos eséllyel árazza a szeptemberi kamatemelést.

Az Erste emellett arra a hétfő késő délutáni hazai közleményre is felhívta a figyelmet, amelyben bejelentették, hogy 

az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 700 milliárd forinttal megemeli az idei pénzforgalmi hiánycélt, amihez kapcsolódóan hamarosan újabb bejelentések várhatók.

A BUX eközben ledolgozta délelőtti visszaesését, sőt 0,2 százalékkal, 55 748 pontra emelkedett.

Az OTP 0,5 százalékkal, 14 055 forintra, a Mol pedig 0,4 százalékkal, 2678 forintra drágult. Ezzel szemben a Richter árfolyama 0,8 százalékkal, 8860 forintra, míg a Magyar Telekomé 0,4 százalékkal, 455 forintra süllyedt.

Kedden is jól szerepel eddig viszont az Opus Global, amely közel 3 százalékkal, 336 forintig ralizott.

 

BUX index Opus Global forint gyengülés Államadósság Kezelő Központ devizapiac
Kapcsolódó cikkek