Közel három évtized után először emeli a franchise jogdíjakat Észak-Amerikában a McDonald’s – írja a Reuters a gyorsétteremlánc belső dokumentumaira hivatkozva.

Companies And Organizations Logos In The United StatesMcDonald's restaurant sign is seen in Streator, Illinois, United States, on October 15, 2022. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A franchise-üzemeltetőknek 2024 januárjától az eddigi négy helyett ötszázalékos bevétel alapú jogdíjat kell fizetniük a márkahasználatért minden újonnan megnyitott étterem után az Egyesült Államokban és Kanadában.

A változás a hírügynökség értesülései szerint nem érinti a meglévő franchise-tulajdonosok már meglévő éttermeit, vagy akik egy másik üzemeltetőtől vásárolnak franchise egységet. Nem vonatkozik a díjemelés a meglévő helyszínek átépítésére vagy a családtagok között átadott éttermekre sem.

Az üzemeltetési jogdíj felsrófolásától piaci versenyelőnyének megőrzését reméli a hamburgeres hálózat, amely az Egyesült Államokban 13 ezer egységgel rendelkezik, ennek 95 százalékát a franchise rendszerben működő éttermek adják. Utóbbiak pénztermelése átlagosan 35 százalékkal nőtt az elmúlt öt évben. A teljes hazai hálózat a McDonald’s bevételeinek 30 százalékát termelte meg tavaly.

A gyorsétteremlánc július végén a vártnál jobb negyedéves eredmény közzétételével egyidejűleg jelezte, hogy az év második felében a bevételnövekedés lassulására számít, mivel az elleni harc jegyében mérsékelni-e kell a menüinek árát.

A társaság szeptemberben arról is döntött, hogy az amerikai piacon fokozatosan megszünteti az önkiszolgáló üdítőautomatáit, mivel az üzemeltetők szerint sokan visszaélnek az újratölthető üdítőkkel.

 

A részvényárfolyam a pénteki tőzsdenyitást követően félszázalékos emelkedéssel reagált a bejelentésre, míg idén alig 3,5 százalékot emelkedett a kurzus.

Már a klasszikus McDonald’s hamburger se a régi: egy összetevő nagyot változik

Új sütési eljárást vezetek be a McDonald’s-éttermekben. A változtatás a marhahúsos hamburgereket érinti. Az összetevők nem változtak, a húspogácsák sütését alakították át úgy, hogy a szendvicsekbe forróbb marhahús kerülhessen.