A világ legnagyobb hatással bíró jegybankjai lassan befejezik a kamatemelési periódusukat, köztük az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed is, köszönhetően az trendszerű csökkenésének. Annak ellenére, hogy a Fed által figyelt Personal Consumption Expenditures, rövidítve PCE mutató év/év alapon mérséklődik, a gazdaság továbbra is dübörög. Egyelőre a 2023-as év második félévére várt gazdasági visszaesés elmaradt. A piaci hangulat sem recesszióhoz közeli, hiszen a jelenlegi 396 bázispontos high yield corporate spread historikusan alacsony értéknek mondható. 

Businessman,Miniature,Figure,Standing,On,Usd,Banknote,With,Stock,Market
A szeptemberben publikált inflációs adat már egymást követő második hónapban mutatott növekedést az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Fotó: Shutterstock

Az erős gazdaság mellett a továbbra is feszes, a munkanélküliségi ráta továbbra is historikusan alacsony és a hosszú távú természetes rátája alatt van. 

Ennek következtében, az amerikai 10 éves állampapír hozama az elmúlt közel egy hónapban 50 bázispontot emelkedett és 15 éve nem látott csúcsot ért el. Így felvetődik a kérdés, hogy az év végén milyen szinten lehet az amerikai 10 éves.

Az egyik felfelé mutató kockázat az infláció alakulása. Bár csökkenő pályára állt a PCE-mutató is, a szeptemberben publikált inflációs adat már egymást követő második hónapban mutatott növekedést az előző év azonos hónapjához viszonyítva, köszönhetően a júliustól elszálló olajárnak. A maginfláció csak kismértékben emelkedett hó/hó alapon, azonban annak szintje továbbra is messze van a Fed céljától. Talán az infláció jelenlegi alakulásánál fontosabb az inflációs várakozások alakulása. Az amerikai 5X5-ös inflációs swap emelkedik az év eleje óta, ami egy magasabb inflációs pályát vetít előre. Így hosszabb ideig magasabban tarthatja az alapkamatot a Fed, mint amire jelenleg a piac számít, így-e hatások következtében a hozamgörbe jelenlegi szintje tartósan itt ragadhat.

A tízéves amerikai államkötvény hozama 1 éves
Stratégia
 

A másik jelentős felfelé mutató kockázat a negyedik negyedéves amerikai kincstár állampapír-kibocsátási dömpingje. A treasury negyedik negyedévben lejáró állampapírok megújítása mellett közel 338,55 milliárd dollárnyi új kötvényt tervez kibocsátani. Ebből összesen az év végéig 144,05 milliárd dollár a 30 éves futamidejű. Kérdés, hogy ezt az állományt a márciusi csúcsától közel 1000 milliárd dollárral szűkülő Fed-mérleg mellett, a piac hozamemelkedés nélkül fel tudja-e szívni.

Összességében arra számítunk, hogy mind az amerikai hozamgörbe eleje, mind a vége emelkedhet az év végéig, így érdemes lehet olyan ETF-ekben pozíciót felvenni, amely az amerikai hozamok emelkedése esetén profitálnak.