Ismét történelmi csúcson járt a BUX-index, 58 ezer pont feletti szintről azonban elindult a korrekció. A bankadó emelését belengető Varga Mihály pénzügyminiszter szavaira zuhanni kezdett az OTP, és magával rántotta a BUX-ot, hiába jött később a cáfolat a Fidesztől, a pénteki kereskedést 55 376 pontnál zárta az index, ahol egy erős támasz is található.

A BUX index technikai képe

A szint törésével 53 200 pontig nyílna meg a tér az esés előtt, egyelőre fordulós jelzések nem láthatók, sokat emelkedett március óta az árfolyam, így további korrekcióra kell számítani rövid távon.

Profitrealizálás indult a múlt héten az OTP-ben. Az említett bankadóval kapcsolatos hír volt az esés katalizátora, péntek zárásra sem nyugodtak meg a kedélyek. A 13 900 forintos támasz törésével az esés felgyorsult, a hetet 12 845 forintnál zárta a bankpapír, ami csaknem 13 százalékos esés egy hét leforgása alatt.

Az OTP április óta emelkedik nagyobb korrekció nélkül, ráadásul ezalatt több mint 50 százalékkal került feljebb az árfolyam. A következő támasz 12 800 forintnál húzódik, alatta pedig 11 500 forint a következő erősebb szint. Támasz kialakítása után lenne érdemes a vételi pontokat keresni.

Az utóbbi hetekben intenzív mozgások jellemezték a Mol árfolyamát. Július során 3190 forintig kapaszkodott a kurzus, amely több mint négyéves csúcsot jelent. Az osztalékfizetést követően azonban nagyot esett az árfolyam.

2019.03.21. MOL benzinkút, Buda.  Fotó: Móricz-Sabján Simon
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Gyakori jelenség, hogy a kifizetett osztalékkal arányos mértékű esés alakul ki egy árfolyamában, de a Molnál kialakult korrekció folytatódott, 

vélhetően profitrealizálás indult a hetekig tartó intenzív emelkedést követően.

Az utóbbi hetekben kialakított egy támaszt az árfolyam 2650 forintnál, ahonnan sikerült szeptember közepén emelkedő irányba indulnia. Rövid távon van még tér felfelé, a következő meghatározó ellenállás 2900 forintnál húzódik.

A Richter jelenleg egy emelkedő trendben kapaszkodik felfelé, amely március végén kezdődött. Augusztusban újabb csúcsra tudott kapaszkodni az árfolyam, de 9300 forintnál elakadt az emelkedés.

A gyógyszergyártó elért a történelmi csúcsához, ez a szint állította meg az árfolyamot, de a múlt héten ismét erőre kapott az árfolyam, és sikerült soha nem látott magasságba emelkednie. Ezt követően egy korrekció érkezett, és jelenleg 9000 forint felett egy támasz kialakulása látható.

Az ellenállások áttörésével további tere nyílt az emelkedésnek, a következő szintet 9500 forint jelentheti.

Szeptember 15-én egy pozitív hírnek köszönhetően rövid idő alatt több mint 10 százalékot emelkedett a Magyar Telekom kurzusa. A befektetők a kormány bejelentésének örültek, hogy a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadó-fizetési kötelezettséget 2024 januárjától és a távközlési pótadót 2025 januárjától eltörlik. A távközlési társaság árfolyamának emelkedése azonban már régóta tart, 

a tavaly októberi 280 forintos mélypont óta már 90 százalékot emelkedett a részvény. 

A Magyar Telekom tizenegy éve járt utoljára a mostanihoz hasonló szinteken, a másfél héttel ezelőtti nagy emelkedés során fontos ellenállásokat is áttört a papír, a következő erős ellenállás pedig 590 forintnál húzódik.

Rövid távon a profitrealizálások miatt korrekció indulhat, amelynek során támasz kialakítására érdemes várni. Ezután érdemes ismét vételi pontokat keresni a papírban.