A Morningstar korábban eladással egyenértékű minősítést adott az Nvidia részvényeire, azonban a tegnapi kirobbanó eredmények után az  elemzőcég sokkal optimistább, most már tartásra ajánlja az amerikai vállalat papírjait. A váltást az indokolja a Morningstar szerint, hogy az Nvidia megkerülhetetlen a mesterséges intelligencia (MI) területén és uralja az MI-hoz szükséges csipek gyártását.

August,18,,2022,,Brazil.,In,This,Photo,Illustration,,A,Woman
August 18, 2022, Brazil. In this photo illustration, a woman holds a smartphone with the Nvidia Corporation logo displayed on the screen
Fotó: Shutterstock

A csipgyártó részvényenkénti fair értékét 300 dollárról 480 dollárra emelték, és úgy becsülik, hogy a vállalat adatközponti üzletága a 2024 januárjával végződő pénzügyi évben várhatóan 41 milliárd dolláros bevételt termel, a 2028-as pénzügyi évben pedig akár 100 milliárd dollárt. A Morningstar volt az utolsó, ami néhány napja még eladásra ajánlotta a kaliforniai székhelyű cég papírjait. A Bloomberg összeállítása alapján jelenleg a részvényre 54 elemző javasol vételt, míg öt tartást.

Az Nvidia árfolyama 5 éves
 

A júliussal zárult második üzleti negyedévében az Nvidia 101 százalékkal 13,51 milliárd dollárra növelte a bevételét az egy évvel korábbihoz képest. Hatalmas, 422 százalékos növekedéssel 6,74 milliárd dollárra hízlalták tiszta nyereségüket éves szinten, ami felülmúlta a szakértők várakozását. A vállalat vezérigazgatója, Jensen Huang 4,2 milliárd dollárral lett gazdagabb a tagnapi gyorsjelentésnek köszönhetően. Teljes vagyonát 46,1 milliárd dollárra becsüli a Bloomberg. Ha ez a nyereség tartósan fennmarad, 

akkor a cégvezér a világ 25. leggazdagabb embere lehet.

Huang 1993-ban társalapítója volt a vállalatnak, nagy szerepe van a vállalat sikerében. Vagyona nagy részét az Nvidia 3,5 százalékos részesedése adja. A cég az elmúlt 30 évben a modern videókártya-gyártás királyává vált, a mesterséges intelligencia térnyerése pedig végérvényesen bebetonozta a dominanciáját. A ChatGPT bemutatása után felerősödött az MI körüli felhajtás, és az Nvidia GPU-i lettek a technológiai vállalatok legkeresettebb árucikkei. 

Az Nvidia napjainkban a gépi tanulás globális piacának több mint 95 százalékát uralja, ami azt jelenti, hogy a fejlesztők is célzottan a vállalat termékeire írják MI-szoftvereiket. Az Nvidia a nyáron csatlakozott az eddig mindösszesen négy technológiai vállalatot számláló elit klubhoz, amely az ezermilliárd dollár feletti értékű vállalkozásokat tömöríti.

Az Nvidia az 1999-es, 12 dolláros részvényárfolyam melletti tőzsdére lépése óta öt alkalommal osztotta fel részvényeit összesen 48-szereződő darabszám mellett, ami azt jelenti, hogy egy darab amelyet 2000 júniusa előtt vettek, ma 48 részvényt ér. Ennek figyelembevételével elmondható, hogy a vállalat részvényei 47 669 százalékot erősödtek tőzsdére lépésük óta. A cég kiugróan jó negyedéves eredményének hírére optimizmus lett úrrá a félvezető szektorban és az ázsiai csipgyártók árfolyama is emelkedésnek indult, a TSMC például több mint 2 százalékot erősödött.

A kínai tech cégek több milliárd dollár értékben veszik az Nvidia grafikus kártyáit az amerikai korlátozások miatt

A kínai internetes óriások igyekeznek a generatív MI-rendszerek fejlesztéséhez nélkülözhetetlen, nagy teljesítményű Nvidia-csipek beszerzésével az új amerikai korlátozások életbelépése előtt. Csak a ByteDance már legalább 10 ezer Nvidia grafikus kártyát halmozott fel, és további 70 ezer A800-as csipet is rendelt, mintegy 700 millió dollár értékben.