A Richter Gedeon és a Sumitomo Pharma bejelentette, hogy pénteken az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Emberi Felhasználásra Szánt Gyógyszerkészítmények Bizottsága (CHMP) pozitív véleményt adott ki a Ryeqo nevű készítmény törzskönyvének II-es típusú változtatási kérelmére, az endometriózis tüneti kezelésére olyan nőknél, akik korábban endometriózissal gyógyszeres vagy sebészi kezelésében részesültek. 

20220303 Budapest 
Richter Gedeon Nyrt. 
Gyógyszergyár 
külső

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
20220303 Budapest Richter Gedeon Nyrt. Gyógyszergyár külsőFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az Európai Bizottság a CHMP javaslatának áttekintése után várhatóan a következő hónapokban hoz végleges döntést a törzskönyvi kérelem jóváhagyásáról. A döntés az Európai Gazdasági Térség összes tagállamában érvényes lesz. A Ryeqo forgalma 2,4 milliárd forint volt az év első hat hónapjában. 

Az EMA 2021 júliusában hagyta jóvá a Ryeqót méhmiómák középsúlyos és súlyos tüneteitől szenvedő fogamzóképes korú felnőtt nők kezelésére.

A Richter-részvények a pénteki kereskedésben az előző napi záróérték közelében stagnáltak.  

Az endometriózis egy olyan betegség, amelyben a méh nyálkahártyájához hasonló szövet található a méhüregen kívül, leggyakrabban az alhasban, a medencében, a petefészkeken, a húgyhólyagon vagy a vastagbélen. Ez az endometriumhoz hasonló szövet a méhüregen kívül krónikus gyulladáshoz vezet, amely hegesedéseket és összenövéseket okozhat. Tünetei között a fájdalmas menstruáció, krónikus kismedencei fájdalom, fájdalmas ovuláció, nemi közösülés közben vagy azt követően érzett fájdalom, erős vérzés, kimerültség és meddőség is megtalálható. Az endometriózis az általános testi, mentális és társadalmi közérzetre is befolyást gyakorolhat.