Augusztusban pattant ki, hogy a Goldman Sachs eladná a vagyonkezelő üzletágát, amelyet négy évvel ezelőtt vásárolt meg 750 millió dollárért. Most a másfél évvel ezelőtt 1,7 milliárd dollárért megszerzett GreenSky hitelező egység eladásáról folynak előrehaladott tárgyalások. A Goldmannál súlyos bajok vannak, már a nyáron kiderült, hogy nincsenek felkészülve a lakossági ügyfelek rohamára. Bár felmerült, hogy a Wall Street-i bankház a szupergazdagok felé fordul, de egyelőre nem jött be a nyitás. 

Goldman,Sachs,Logo,On,A,Smartphone,Screen,Stock,Image.,It
Fotó: Shutterstock

A GreenSky eladása azt jelenti, hogy a Goldman igyekszik szabadulni a fogyasztási hitelezéstől. Ráadásul, sajtóértesülések szerint, az üzletág most 500 millió dollárt érhet, ami kevesebb mint harmada annak, amennyit a Goldman fizetett érte. A Goldman persze azt állítja, hogy a GreenSky ígéretes üzlet volt, de már nem illeszkedik a bank stratégiájába.

Valójában a Fed kamatemelési periódusa vágott alá a GreenSky-üzletnek. 

Ahogy a Fed emelte a kamatokat, a GreenSky alapköltségei és a fogyasztók által felszámított kamatlábak közötti különbség csökkent. Ugyanez a szűkülés következett be a kereskedői diszkontráta néven ismert díjnál is, amely szerint a vállalkozók és más kereskedők fizettek a GreenSkynak a hitelek kibocsátásáért.