Nagyot erősödött a zloty a dollárral szemben a vasárnapi lengyel országgyűlési választást követő exit pollok megjelenése óta, a pozitív lendület pedig a forintra is átragadt. A lengyel deviza a zöldhasúval szemben több mint 2 százalékot menetelt, míg a forint ugyanezen a fronton 1,1 százalékos erősödésre volt képes.

Lot,Of,Money,From,Different,Countries
forint, zlotyi, dollár,
Fotó: Shutterstock

A piaci körképet elnézve kijelenthető, hogy a befektetők szemében egyértelműen kedvezően alakult a választás: a legtöbb voksot ugyan a szélsőjobboldali kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) szerezte meg 35,6 százalékos szavazati aránnyal, lehetséges kormánykoalíciós partnere, a Konföderáció csupán 7,15 százalékot gyűjtött be, ezzel pedig gyakorlatilag egyértelművé vált a kormányváltás ténye, mivel a baloldali, Donald Tusk vezette csoportosulás 53,5 százalékon zárt, megfosztva ezzel Morawieckiéket a kormányzáshoz szükséges parlamenti többségtől.

Relatív árfolyamváltozások a dollárral szemben
forint, zloty
Pozitív irányba is lekövette a forint a zloty mozgását

A forint, amelynek mozgása az elmúlt hónapokban nagyjából összeforrt a lengyel valutáéval, ismét lekövette a zloty erősödését: a forint 1,1 százalékot emelkedett a zöldhasúval szemben vasárnap este óta, az amerikai devizát jelenleg 365,4 forinton jegyzik. 

A két régiós fizetőeszköz dollárhoz viszonyított térnyerése annak is köszönhető, hogy a zöldhasúnak az izraeli háború kitörését követő erősödése az elmúlt napok háborús fejleményeit látva visszájára fordult, a dollárindex ugyanis 0,1 százalékot veszített értékéből tegnap reggel óta, a dollárnak az euróval szembeni jegyzése pedig 0,18 százalékot gyengült ugyanezen az időtávon.

A valószínű kormányváltás hírére a lengyel indexe, a WIG 30 5,96 százalékos erősödéssel reagált.

A befektetőknek tetszik, ahogy a lengyelek szavaztak: Varsóban elszálltak az árfolyamok

De még nem lehet biztosra menni, amíg nincs végeredménye a választásnak. Hiába nyertek választást Kaczynskiék, a Donald Tusk vezette ellenzék lett a kormányzóképes erő. A tőzsdén a hangulat pozitív, de gyorsan változik a kép.