Országgyűlési választást tartottak vasárnap Lengyelországban, eredmény még nincs, a részadatok alapján nyert ugyan a 2014 óta kormányzó Jog és Igazságosság (PiS), de a mandátumbecslések szerint nem lesz többsége a szejmben, így új kabinet alakulhat a jelenlegi ellenzési pártok képviselőiből.

Nagy nyüzsgés a választások éjszakáján és a tőzsdén is, hétfőn. Fotó: AFP

A hírre, amely egyelőre nem is végleges, valósággal kilőttek a lengyel részvények. A harminc blue chip részvényből álló WIG 30 index a nyitás utáni percekben 4 százalék felett is járt, a helyzet percről percre változik, 2-2,5 százalékot azonban még sikerült megőrizni az emelkedésből. 

A tőzsdemutató szeptember eleje óta nem volt ilyen magas szinten.

A mínuszolás nagymesterei, de ez lehet a következő nagy tőzsdesztori

Közel harminc éve lehetett utoljára a jelenlegihez hasonlóan alacsony értékeltséggel forgó lengyel részvényeket venni. Harminchat százalékos zuhanásból próbál talpra állni Varsó.

A részvénypiaci ralit a lengyel bankok vezetik, az árfolyamuk 4-8 százalékkal emelkedik a kereskedés első félórájában, különösen a PKO, a Bank Millennium és a Pekao Bank papírjait veszik a befektetők. Az élen járó bankpapírok közé beférkőzött az Orlen olajtársaság, amelynek részvényei máris több mint 5 százalékkal érnek többet a pénteki zárónál. A pozitív hangulat egyedül az Orange Polska távközlési szolgáltató részvényének árfolyamán nem látszik. 

Jókorát erősödött a zlotyi is, egy euróért a pénteki 4,53 helyett már csak 4,48 zlotyit kell adni, vagyis 1,1 százalékot javított a lengyel deviza az euróval szemben.

 

Úgy tűnik, a befektetők kormányváltásban bíznak