A leadott szavazatok 99,48 százalékát feldolgozta a lengyel választási bizottság – derült ki a szervezet honlapjáról. A százszázalékos feldolgozottság kedden várható. Ennek legfőbb oka, hogy a külföldi, nagyjából 600 ezer szavazat összesítése még zajlik. Ezeket egyébként Varsó belvárosi választó kerületének szavazataihoz öntik hozzá. 

Andrzej Duda
Andrzej Duda lengyel államfő dönt, kinek ad megbízást az új lengyel kormány megalakítására. Fotó: Andrej Iwanczuk / AFP

 

Mi lett a végeredménye a lengyel választásnak?

Mintegy 29 millió lengyel volt jogosult a szavazásra, több mint 73 százalékuk járult az urnákhoz. Ez 12 százalékkal magasabb arány, mint négy éve. 

  • A 2023-as országos lengyel választásokat a jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) nyerte meg 35,6 százalékos eredménnyel. Az ő miniszterelnök-jelöltjük a jelenlegi miniszterelnök, Mateusz Morawiecki, erős emberük pedig a pártelnök, Jaroslaw Kaczynski nagy múltú politikus.
  • A második legtöbb szavazatot a liberális-konzervatív Polgári Koalíció (KO) kapta, 30,51 százalékot. Az ő jelöltjük Donald Tusk ugyancsak hosszú, részben nemzetközi politikai pályát maga mögött tudható politikus.
  • A legérdekesebb és talán legfontosabb kérdés a zöld-liberális Harmadik Út (Trzecia Droga) tömörülés szereplése volt. Ők ugyanis a mérleg nyelve: ha átlépik a rájuk vonatkozó 8 százalékos parlamenti küszöböt, bizonyosan bukik a PiS-kormány, miután ők a KO-val szövetkezhetnek. Ezt végül jócskán túllépték a 14,42 százalékos arányukkal.
  • A klasszikus baloldali, szocdem Új Baloldal (Nowa Lewica) 8,56 százalékot ért el.
  • Az euroszkeptikus, jobboldali Konföderáció (Konfederacja) 7,15 százalékon zárt.
  • A Párton kívüli Önkormányzat nevű, a közvetlen demokrácia modelljét valló formáció 1,86 százalékos eredményt produkált.
  • A mindössze fél éve bejegyzett Egy Lengyelország (PJJ) nemzeti, konzervatív párt 1,63 százalékot hozott.

Ezeken a még fel nem dolgozott szavazatok minimálisan változtathatnak, de már minden lényeges kérdés eldőlt a szavazatok eddigi összesítésével.

Ki alakíthat kormányt Lengyelországban?

A szejm, vagyis a kétkamarás lengyel parlament alsóháza 460 fős, a többséghez 231 képviselő kell. Jelen állás szerint a PiS 194 mandátumot szerzett, a KO 157, a Harmadik Út 65, az Új Baloldal 26, a Konföderáció 18 szavazatot. Vagyis a KO–Harmadik Út–Új Baloldal együtt 248 képviselőt küldhet a szejmbe, ami kényelmes többséget jelentene. A PiS egymaga hiába szerezte meg a legtöbb helyet, egyedül, sőt, még egy esetleges összebútorozással a Konföderáció politikusaival sem tudja elérni a bűvös 231-es küszöböt.

Ebből pedig az következik, hogy a legnagyobb esélye a kormányváltásnak van: a PiS nyolc év után elveszítheti a hatalmát, és egy alapvetően liberális (ez azért mást jelent Lengyelországban, mint mondjuk Magyarországon) beállítottságú kabinet állhat fel. Csakhogy addig még sok víz lefolyik a Visztulán és Jaroslaw Kaczynski sem hagyja szó és tettek nélkül a történéseket.

Kit kér fel a kormányalakításra a lengyel államfő?

Erre már csak azért is lesz lehetősége, mert a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy Andrzej Duda lengyel államfő Mateusz Morawieckit kéri fel kormányalakításra, mint a győztes erő miniszterelnök-jelöltjét. A PiS kormányalakítási próbálkozása biztosan nem lesz gyors, akár egy-másfél hónapot is igénybe vehet. Ez abból a szempontból végül is indokolt, hogy a jobboldali pártnak csodát kellene tennie ahhoz, hogy többséget szerezzen maga mögé.

Ha ebben kudarcot vall, az államfő megadja majd a lehetőséget az ellenzéknek és Donald Tusknak. Azonban lehet, hogy erre csak novemberben kerül sor. Hacsak Duda nem húz egy váratlant, és nem kezdi a sort rögtön a KO-val. Erre papíron lenne lehetősége, igaz, meglepő lenne, ha meghúzná. Egyrészt a szokásjog miatt, másrészt mert annak idején 2015-ben a PiS jelölte a köztársasági elnöki posztra. Persze Duda nem tartozik senkinek semmivel, 2020-ban újrázott, a ciklusa 2025-ben ér véget.

Arra való tekintettel, hogy Lengyelországnak nem jó egy ilyen éles háborús környezetben elhúzódó kormányalakítási folyamat, rögtön a jóval esélyesebb ellenzéki tömböt is felkérheti a kabinet felállítására. Nem meglepő módon Tuskék erre is kapacitálják. Hogy mi lesz az államfői döntés, az még nem ismert, de napokon belül, talán már kedden kiderülhet.