Az élénk költekezési kedvnek köszönhetően várakozáson felüli rekord negyedévet zárt az American Express hitelkártyaóriás. A bankkártyákat és utazási csekkeket kibocsátó amerikai társaság harminc százalékkal 2,45 milliárd dollárra hízó nyereségről számolt be a harmadik negyedévre vonatkozóan, amit a tehetős ügyfelek továbbra is élénk költekezése támogatott.

Fotó: Shutterstock

A prémium ügyfélkört kiszolgáló AmEx így nagyrészt képes volt enyhíteni az és a Fed kamatemelései által okozott csapást, amelyek költségessé tették a hitelfelvételt és nem alapvető kiadásaik visszafogására késztették a fogyasztókat.

Az utazási és szórakozási kiadások továbbra is erősek... Ezen belül az éttermi kiadások ismét az egyik leggyorsabban növekvő kategóriát jelentették

– idézi a Reuters Stephen Squeri vezérigazgató nyilatkozatát.

Az egy részvényre jutó, 3,3 dolláros nyereség 36 centtel felülmúlta az elemzői várakozást is.

A kártyakibocsátó forgalma éves alapon 13 százalékkal 15,4 milliárdra ugrott, és ezzel már sorozatban a hatodik negyedévet zárta rekordbevétellel. A szakértői prognózis a tényadatnál valamivel kisebb, 15,36 milliárdos bevételt vetített előre.

Az impozáns eredményszámok ellenére némi óvatosságra vall, hogy a vállalatnál 1,2 milliárd dolláros céltartalékot különítettek el a potenciális hitelveszteségekre, 58 százalékkal nagyobb összeget a tavalyinál.

A vezetőség az első kilenchavi teljesítmény ismeretében továbbra is kitart az év egészére kitűzött terveihez, ennek megfelelően 11-11,4 dolláros részvényenkénti eredménnyel zárulhat 2023. Az elemzők ezzel összhangban 11,07 dolláros EPS-t várnak a pénzügyi vállalattól.

 

Az American Express részvényei kisebb emelkedéssel reagáltak a jelentésre a pénteki tengerentúli elektronikus kereskedésben. Az árfolyam idén szűk hét százalékkal tudott emelkedni.