RAC Antidrone Zrt. néven drónvédelmi technológiai társaságot alapít a 4iG Nyrt., a 4iG Csoporthoz tartozó Rotors & Cams Zrt., valamint Jászai Gellért magántőkealapja, az iG TECH – jelentette be hétfői közleményében a vállalatcsoport. Az 4iG várakozásai szerint a jövőben jelentősen növekedhetnek a piaci igények a drónok kontrollját biztosító precíziós technológiák iránt.

Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság  

A RAC Antidrone Zrt. részvényeinek 25 százalékát a 4iG Nyrt. tulajdonolja, a társaságban ezen kívül 25 százalékos tulajdonos lesz az iG TECH Magántőkealap, a további 50 százalékos tulajdonrésszel pedig a 4iG csoport kötelékébe tartozó Rotors & Cams Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. rendelkezik majd.

A pilóta nélküli légi járművek (UAV technológiák) fejlesztése, azok honosítása és piacra jutása a 4iG csoporton belül kiemelt stratégiai területnek számít, így a RAC Antidrone Zrt. működésének felügyelete a 4iG Nyrt. technológiáért felelős vezérigazgató-helyetteséhez, Blénessy Lászlóhoz tartozik majd, a társaság napi operatív irányításáért pedig Szepessy Kornél, a HungaroControl korábbi vezérigazgatója felel.

A pilóta nélküli repülőeszközök elmúlt években tapasztalt fejlődésének egyik következménye, hogy a drónok elleni védekezés mostanra önálló iparággá vált. Ezért döntöttünk a Rotors & Cams átalakításáról, amelynek eredményeként a drónelhárító rendszerekkel kapcsolatos képességeket egy új vállalatba szervezzük ki

– nyilatkozta a cégalapítással kapcsolatban Blénessy László, a 4iG Nyrt. vezérigazgató-helyettese. Hozzátette, hogy a cég számos létesítmény védelmét biztosító referenciával rendelkezik a drónelhárítás területén, ezáltal a vállalat jelentős tudástranszferrel támogatja az új leányvállalat létrejöttét.

A magyar tulajdonú RAC Antidrone rendszerintegrátorként kíván hozzájárulni az autonóm repülőeszközök, valamint a légterek biztonsági ellenőrzéséhez. A társaság a magyarországi tudásbázis fejlesztésére törekszik, közép- és hosszú távon pedig egyedi fejlesztésekkel, illetve speciális innovációs tevékenységgel szeretné kiegészíteni az iparágban elérhető technológiákat.

Jól halad a 4iG integrációja az amerikai elemző szerint

A Vodafone Magyarország akvizícióját követően a 4iG csoport a mobil- és vezetékes telefonszolgáltatásban a második, vezetékes széles sávú és tévészolgáltatásokban pedig a vezető pozíciót foglalja el Magyarországon, emellett piacvezető Albániában, és erős a jelenléte Montenegróban is – emeli ki a 4iG első féléves gyorsjelentését követő elemzésében az amerikai Edison befektetési cég.