nagy nehezen beadta a derekát, a Tesla alapító-vezérigazgatója belement abba, hogy az ágazati átlagnál rosszabbul fizetett németországi dolgozóit béremelésben részesítse. A cég tavaly, működésének első évében hat százalékkal emelte a béreket, ez azonban a 6,87 százalékos éves német inflációt nézve reálbércsökkenést eredményezett a Berlin melletti Grünheidében létesített Gigafactory 11 ezer dolgozója számára. 

tesla
A Tesla grünheidei Gigafactoryjában most 11 ezren dolgoznak – Fotó: AFP

Most lázas számolgatásba kezdtek, hogy mennyivel lehet emelni a béreket, a kalkuláció eredményét bejelentés formájában novemberre időzítik. A szakszervezetekből betegesen irtózó, az alulról jövő érdekérvényesítési szerveződéseket amerikai gyáraiban kíméletlenül eltaposó Musknak, iletve megbízottjának egyelőre nem kell leülnie a dolgozók képviselőivel egyeztetni, mivel 

a Tesla más németországi autógyártókkal szemben nem rendelkezik a béreket és a munkakörülményeket szabályozó kollektív szerződéssel. 

Az IG Metall rá is szállt a Teslára, utalva arra, hogy a náluk alkalmazott bérek átlagosan 20 százalékkal maradnak el a hagyományos németországi autógyártókkal kötött kollektív szerződésben elfogadotthoz képest. És ezzel nyilvánvalóan a grünheidei dolgozók is tisztában vannak. 

Az IG Metall által tavaly kiharcolt iparági béralku keretében idén júniustól egy 5,2 százalékos általános béremelés volt a BMW, a Volkswagen és a Mercedes-Benz konszernnél, amit jövőre egy 3,3 százalékos kiigazítás követ. E mellé a szakszervezet egy egyszeri 3000 eurós inflációs kompenzációt is kijárt az autógyártóknál.

A Tesla ráadásul lépéskényszerben van, ugyanis munkaerőt kell toboroznia 

– versenyképes bérekkel – a grünheidei üzem jövő év első felére tervezett átfogó bővítéséhez, amellyel megduplázzák az akkumulátor- és járműgyártó kapacitást. 

Az IG Metall pedig nem mond le arról, hogy a Gigafactory dolgozói körében bővítse a tagságát, a szakszervezet ezért közölte is, hogy emberei felkeresik az érdekképviselet nélküli vákuumban tartott munkásokat, hogy tájékoztassák őket a jogaikról. 

A Tesla sem rest, a béremelési szándék bejelentésére hivatkozó, múlt vasárnapra meghirdetett munkásgyűlésen a munkaadó részéről a felszólalók az IG Metall pocskondiázásával voltak leginkább elfoglalva, megkérdőjelezhető módszereikkel riogatva a munkáskollektívát. Miközben ingyenételt osztogattak.

Rally at the steel manufacturer ArcelorMittal
Elon Musk alulbecsüli az IG Metall szervezettségét és érdekérvényesítő képességét – Fotó: AFP

Hogy ez mennyire feküdte meg a dolgozók gyomrát, azt nem tudni, mindenesetre az agitáció kontraproduktív lehetett: az IG Metall közlése szerint az egészségügyi és biztonsági hiányosságok, túlóráztatás miatt egyre nő az elégedetlenek száma, akik a szakszervezethez fordultak védelemért.

Német földön törvény garantálja a dolgozók önszerveződési jogát, hogy szakszervezetbe tömörüljenek, s erre a gyárkapun belül is biztassák társaikat

– hangoztatta korábban Dirk Schulze az IG Metall képviseletében. Szerinte tömött sorokban jönnek a teslások a felvételi ívékért, de számadatokat nem közölt, azokat ugyanis titkosan kezelik. Lényeg az, hogy a szakszervezeteket még Elon Musk sem tudja kifúrni a Berlin melletti Gigafactoryból, bármennyire szeretné. Ismerői szerint a dél-afrikai születésű üzletember a szakszervezeteknél már csak a sztrájkoktól fél jobban.