Egyre többen csatlakoznak az IG Metall szakszervezethez a Tesla brandenburgi gyárából, az egészségügyi, a biztonsági és a túlmunkával kapcsolatos problémák miatt – közölte hétfőn a szakszervezet. A munkaerőhiány és az elégtelen biztonsági előírások ugyanis egyre több munkahelyi balesethez vezetnek. A szakszervezeti közlemény szerint nem ritkaság, hogy a dolgozók 30 százaléka betegszabadságra kényszerül.

06 September 2023, Brandenburg, Grünheide: Tesla's new shuttle train travels to the station of the Tesla Gigafactory Berlin-Brandenburg. Since 04.09.2023, a Tesla shuttle train has been running to bring employees from Erkner station to the factory. The train does not fall under the law on incidents. An environmental association sees risks - unlike Tesla. The new factory shuttle train of electric car manufacturer Tesla does not have to meet any special safety requirements for a possible incident. The train between Erkner station near Berlin and the factory site in Grünheide, which started on Monday, is not subject to incident law. By contrast, the car plant, which was approved by the state of Brandenburg last year, must meet certain requirements to prevent or respond to a major accident. These include reporting and notification requirements. The environmental association Grüne Liga Brandenburg is concerned. Tesla, on the other hand, dismissed concerns. The train is not an incident-relevant facility because no corresponding substances are handled there, it says. Photo: Patrick Pleul/dpa (Photo by PATRICK PLEUL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Patrick Pleul / DPA / AFP

A szakszervezet képviselői a gyárkapunál, közeli benzinkutakon és a gyáron belül is találkoztak a dolgozókkal, Együtt a biztonságos és méltányos munkáért a Teslánál feliratot viselő matricákat osztogatva – írja a Reuters. Vasárnap este a gyár menedzserei ingyenételt és meglepetést ígérve trombitálták össze a dolgozókat, hogy megvitassák az IG Metall jelenlétét az üzemben. Az eseményről szóló meghívó szerint a menedzserek a szakszervezet kérdéses taktikáját és valódi céljait kívánták megbeszélni.

A törvény biztosítja a munkások jogát arra, hogy szakszervezetbe tömörüljenek, és ezt akár nyíltan hirdessék is a munkahelyükön. Ez a Tesla brandenburgi gyárában is érvényes

– mondta Dirk Schulze az IG Metalltól. A szakszervezet nem közöl taglétszámot cégekre lebontva, ám azt elárulta, hogy meredeken nő a tagok száma a Teslánál. Ez rossz hír a munkásszervezeteket nem kedvelő autógyártó esetében, melynek amerikai gyáraiban mind ez idáig sikerült is megakadályozni a dolgozók kollektív képviseletét. A német munkajogi szabályok azonban erőteljesebben védik a dolgozói önszerveződést.