Már kedden is hol gyengült, hol erősödött a forint, az euróval szemben 386 alatt is járt. Ám szerdán reggel 392 felett kezdte a napot az euró-forint. Majd délelőtt intenzív forinterősödés indult, s 388 közelébe süllyedt az árfolyam. Láthatóan irányt keres a forint.

Rolled,Up,Hungarian,Forint,20000,Forint,Banknote,Ferenc,Deák.,Forint
Fotó: Shutterstock

Továbbra is hullámvasúton van a forint, elsősorban az EU-forrásokkal kapcsolatos ellentmondásos hírek miatt

– mondta a Világgazdaságnak Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Tegnap 386 alatti szintekről pattant az árfolyam, de a ma reggeli gyengülést követően később újra erősödésnek indult a hazai fizetőeszköz. 

Technikai szempontból, a forint erős oldalán, 

az emelkedő trendvonal és a mozgóátlagok foghatják meg a devizapárt valamivel 386 forint alatt. Míg a forint gyengülésének a 395-ös szint, az elmúlt hónapokban kialakult lokális csúcspontok által kijelölt ellenállás szabhat gátat.

Az euró-forint árfolyam napi
 

 

Kedden reggel nagyon megtámasztotta a forintot a Financial Times értesülése, miszerint a tavaly befagyasztott 22 milliárd euróból 13 milliárdot felold az Európai Bizottság. Később Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke jelezte, hogy ez csak spekuláció, egyelőre nincs megegyezés. Míg  Stefan de Keersmaecker, a bizottság szóvivője azt mondta, hogy egyelőre pontosításokra várnak a bírói függetlenséggel kapcsolatban. Amint ezeket a válaszokat megkapták, tovább folytatódhat a Magyarország által megtett lépések értékelése. Amíg azonban a feltételek nem teljesülnek, nem utalhat pénzt a bizottság.

Az egymásnak ellentmondó, optimista és pesszimista hírek és pletykák nyomán elbizonytalanodott a befektetői hangulat.

Az sem segítette a forintot, hogy megemelte a költségvetési hiánycélt a kormány : a 3,9 százalékáról 5,2 százalékra. 

Igaz, a növekedési kilátások javultak. És a megemelt hiánycél is kedvezőbb, mint a tavalyi. Továbbá a múlt heti kamatdöntést követő erős jegybanki üzenetek forinterősítő hatása nem szűnt meg.

A forint mellett szól,

hogy megnyugodni látszik a zloty piaca. A lengyel fizetőeszköz hánykolódásai ugyanis jelentősen hatottak a forintra. Mert az intézményi befektetők regionálisan adnak és vesznek, vagyis a zlotyval együtt a forintot is dobták. Jelenleg az euró-zloty kurzus visszafogottan oldalazik.

Szintén forinterősítő lehet, hogy szerdán a dollár valamelyest gyengült az euróval szemben. Szerdán délben az euró-dollárt 1,05 közelében jegyezték.