Erős teljesítménnyel búcsúztatták a nyarat a hazai alapkezelők, a szektor összvagyona a friss megtakarítások továbbra is intenzív beáramlásának és a piaci hozamok emelkedésének köszönhetően közel félezer milliárd forinttal ugrott meg augusztusban a Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint.

A kötvényalapok augusztusban is rendkívül népszerűnek bizonyultak az alapkezelőknél. Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A befektetési alapok eszközértéke 3,14 százalékkal 16 191 milliárd forintra hízott, ezzel újabb fontos mérföldkövet hagyott maga mögött a szektor, melynek összvagyona 2022 áprilisa, vagyis immár közel másfél év óta hónapról hónapra rekordot dönt.

A 493 milliárd forintos nyár végi bővülésben ezúttal is a megtakarítók játszották a vezető szerepet, 453 milliárd forintot lekötve a hazai alapokban. A devizaárfolyamok alakulása 35 milliárd forinttal apasztotta ugyan a befektetések értékét, de a kedvező piaci hangulatban emelkedő árfolyamok ezt bőven ellensúlyozni tudták, 74 milliárd forintos növekedéssel hozzájárulva az első alkalommal 16 ezermilliárd forint fölé kúszó vagyoncsúcshoz.

Ismét taroltak a kötvénybefektetések

A hónap sztárjai most is a kötvényalapok voltak, a legnagyobb méretű kategória vagyona hét százalékkal ugrott meg, és immár 4750 milliárd forintot fialtatnak bennük. A bő 300 milliárd forintos többlet zömét a 280 milliárd fontnyi friss befektetés adta, amit a hozamok néhány tízmilliárd forinttal egészítettek ki.

Erős hónapjuk volt az ugyancsak alacsonyabb rizikójú, a kötvényalapokhoz képest azonban közel tized akkorra útját egyengető pénzpiaci termékeknek is. Az ide érkező 15 milliárd forintnyi tőkét a hozamok négymilliárd forinttal toldották meg, így közel négyszázalékos bővüléssel zártak.

Az ingatlanalapok tulajdonosainak sem igazán lehet okuk a panaszra, a harmadik legnagyobb terméktípus vagyona csaknem három százalékkal hízott augusztusban. A tőkebeáramlás 73 milliárd forinttal, a piaci árfolyamok és devizamozgások eredője pedig 19 milliárdot hozott a konyhára.

A származtatott alapoknál a befektetők aktivitása két százalékos, 17 milliárd forintos emelkedést hozott a kezelt vagyonnál, a visszafogott hozamok és az ezzel ellentétes előjelű devizapiaci árfolyammozgások ellensúlyozták egymás hatását.

Mérsékelt tőzsdei sikerek

Visszafogott teljesítményt tudhatnak maguk mögött a részvényalapok és a vegyes eszközök is. A tőzsdei kitettséget előbbi terméktípus a beérkező közel 50 milliárd forintnyi új megtakarításnak köszönheti az egy százalékos gyarapodást, az alapkezelők ugyanis nyolc milliárd forintos árfolyamveszteséget értek el az itt kezelt befektetéseken a BUX 4,5 százalékos ralija mellett is.

Befektetési alapok vagyona 2023. augusztus
 

A vegyes alapoknál a csekély pozitív hozamokat kioltották a devizapiaci veszteségek, a hónap során beérkező 16 milliárd forintnyi friss ügyfélpénz azonban közel egy százalékkal növelte meg a terméktípus eszközértékét.

A parányi méretű, mindössze 16 milliárd forinttal rendelkező garantált alapok csendes hónapot zártak, érdemi tőkebeáramlás és árfolyammozgás nélkül.