A biztató befektetői visszajelzésekre és az új részvények körüli növekvő optimizmusra tekintettel a német Renk sebességváltó-gyártó vállalat egészen szerdáig jó úton haladt a frankfurti piaci debütálás és a megcélzott 1,8 milliárd eurós kapitalizáció elérése felé, amikor a vállalat késő délután úgy döntött, hogy a borús piaci körülményekre hivatkozva visszavonja részvényei tőzsdei bevezetése iránti kérelmét.

Initial public offering Schott Pharma28 September 2023, Hesse, Frankfurt/Main: Management Board members, Supervisory Board members and guests of Schott AG and Schott Pharma celebrate the IPO of the pharmaceutical division of Mainz-based specialty glass manufacturer Schott on the floor of the stock exchange.  The pharmaceutical division of Mainz-based specialty glass manufacturer Schott has arrived at the stock exchange. On Thursday morning, shares of the company were traded for the first time on the regulated market of the Frankfurt Stock Exchange in the so-called Prime Standard. The pharmaceutical division, which will be spun off in August 2022, produces, among other things, syringes made of glass and special glass plastic, ampoules and vials for the medical sector. The company hopes the IPO will generate proceeds of almost one billion euros. Photo: Arne Dedert/dpa (Photo by ARNE DEDERT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A frankfurti ide igyekezett volna a Renk is. Fotó: AFP

A Renk pálfordulása rávilágít az új kibocsátók előtt álló kihívásokra, amelyeket a részvény- és kötvénypiacok közelmúltbeli volatilis irányváltásai csak súlyosbítottak. Ráadásul néhány mostanában lebonyolított nagy amerikai IPO is vegyes eredményeket hozott, a tőzsdeújoncokból a kezdeti rali után hamar kifogyott a szusz.

A következő hetekben ugyanakkor egy sor európai vállalat börzére lépését tervezik, köztük a CVC Capital Partnersét, amely a piaci feltételek függvényében még mindig tartja novemberi bevezetési céldátumát az amszterdami börzére – írja a Reuters. A magántőke-befektetési társaság mintegy 1 milliárd euró friss tőkét vonna be részvényei piacra dobásával.

Jelenleg viharos a helyzet, így azok az újonnan forgalomba kerülő részvények – amelyek bevezetését nem biztosítják be teljeskörűen hosszú távú befektetőkön keresztül – nehéz időszakra számíthatnak

– jegyezte meg Andreas Bernstorff, a BNP Paribas európai tőkepiacokért felelős vezetője.

A befektetők a likvid részvényeket preferálják

A Renkhez visszakanyarodva, az elmúlt napokban a cég szektortársai – köztük a Hensoldt és a Rheinmetall – folyamatosan gyengültek Frankfurtban, míg az első számú német tőzsdeindex, a DAX közel 2 százalékkal esett.

Néhány elemző ráadásul meglehetősen szkeptikus volt azzal kapcsolatban, hogy a Renk iránt lesz-e számottevő érdeklődés, mivel a befektetők jelenleg a likvid részvényeket részesítik előnyben, és mivel a vállalat a védelmi ipar egy kevésbé ismert területén működik.

A vállalat közleménye mindazonáltal arra is kitért, hogy egy későbbi időpontban folytathatják a tőzsdei bevezetést.

„A befektetőkkel folytatott számos megbeszélésünkön rendkívül pozitív visszajelzéseket kaptunk. Továbbra is teljes mértékben a növekedési céljaink elérésére fogunk koncentrálni” – mondta Susanne Wiegand, a Renk vezérigazgatója csütörtökön.

A Renk a német Schott Pharma orvosi üveggyártó cég nyomába kívánt eredni, amelynek részvényei múlt heti első kereskedési napjukon 16 százalékkal lőttek ki, egészen 32 euróig. Csütörtökön – egy nagyobb, néhány napos hullámvölgyet követően – újra 31 euró fölé drágultak, ami rendkívül kedvező jel.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a befektetők csak akkor hajlandók venni az új részvényekből, ha azokat „meg kell szerezni”, vagy ha jelentős kedvezménnyel kínálják őket – mondta egy európai alapkezelő.

A többség nem rettent vissza a nehézségektől

A Frankfurtba tartó DKV Mobility üzemanyag-fizetési kártyaszolgáltató – amely mögött az említett CVC Capital Partners áll – még mindig nem adta fel az októberi kibocsátást, akárcsak a párizsi parkettre készülő francia Planisware szoftverszolgáltató a jövő szerdai időpontot.

A Douglas parfümáruházlánc és a Flix távolsági buszokat üzemeltető vállalat is kitart jövő évi németországi tőzsdei bevezetése mellett, míg a szintén német Birkenstock cipőgyártó New Yorkot választotta több milliárd dolláros kibocsátásának helyszínéül.