A kamatdöntés előtt a Bloomberg által megkérdezett 59 elemző konszenzusa az volt, hogy az Európai Központi Bank döntéshozói tíz egymás utáni emelést követően, csütörtökön 4 százalékon hagyják a betéti kamatlábat. 

Frankfurt,,Hesse,/,Germany,-,May,16,,2018:,Sign,At
Fotó: Shutterstock

Az elemzői várakozás hátterében az állt, hogy lassul az eurózóna inflációja és maginflációja, valamint egyre romlik a gazdasági hangulat a közös valutaövezetben, a drágább hitelek egyre nehezebb helyzetbe hozzák a vállalatokat és a lakosságot. Az EKB tisztviselői már korábban is jelezték, hogy a hitelfelvételi költségek hosszabb ideig magasan maradnak, hogy az inflációt visszahúzzák a 2 százalékos cél felé. 

A döntés nyomán heves iránykeresésbe kezdett az euró-dollár. Bár a döntés előtt folytatódott a dollár erősödése, s az euró-dollár már csütörtök délelőtt letört egy Fibonacci-szintet 1,0542-nél. Ebéd után 1,053-nál járt a jegyzés, közelítve az 1,0520-nál húzódó trendvonalhoz. A dollárra az Európai Központi Bank kamatdöntése mellett a nem sokkal később esedékes amerikai GDP-adat is hatással van. A piac a GDP-adattól vár nagyobb árfolyammozgást. 
Erősödött a forint az európai kamatdöntést követően. Az euró-forint kurzusa 382,60 közelébe szúrt le. Már eleve is az erős oldalon várta a döntést a forint. Az euró-forint az 50 napos mozgóátlag (385,13) és egy Fibonacci-szint (382,48) közti sávban mozgott, s a döntés előtt 383,54 közelében jegyezték. A piac az európai kamatdöntésnél fontosabbnak tartja a Magyarországnak járó uniós forrásokról szóló híreket.  

Az enyhe mínuszba hajló BUX index kicsit erősödött a kamatdöntés nyomán. Az euró kismértékben erősödik a dollárhoz képest, időközben publikálták a harmadik negyedéves adatot, amely magasabb növekedést tükröz a vártnál, a piacokat ez a hír is csak szerényebb mértékben mozgatta meg, az amerikai határidős tőzsdeindexek fölfelé indultak, ellentétben az amerikai kötvényhozamokkal, amelyek süllyedni kezdtek az adat hatására.

Elkezdődött Christine Lagarde EKB elnök sajtátájékoztatója, amely tovébbi mozgásokat hozhat a piacokra.

Tarthatja irányadó kamatát a történelmi szigorítási ciklus után az EKB

A kötvényállomány további sorsáról is döntés születhet az athéni tanácskozáson.