Az erős nyári turisztikai szezon 1,1 milliárd dolláros nyereséget hozott a Delta Air Linesnak a harmadik negyedévben, az amerikai légitársaság a kedvezően alakuló foglalási számok alapján az év utolsó hónapjaiban is bővülő forgalommal számol.

energia ital
Fotó: AFP

Az atlantai székhelyű társaság nyeresége 59 százalékkal emelkedett a tavalyihoz képest, miután a megugró jegyeladások – különösen a prémium ülőhelyek és a nemzetközi járatok esetében – segítettek leküzdeni a növekvő költségeket.

Az egyszeri tételekkel szűrt, egy részvényre jutó nyereség (EPS) 2,03 dollár volt, nyolc centtel jobb a FactSet elemzői konszenzusában szereplőnél. A társaság bevétele 11 százalékkal 15,49 milliárd dollárra nőtt.

Az október elején kezdődött negyedik negyedévre ugyancsak 11 százalékos bevételbővüléssel kalkulál a vezetőség, 1,05–1,3 dollár közötti részvényenkénti nyereség mellett. Utóbbi becslés jócskán meghaladja az elemzők 1,09 dolláros EPS-várakozását.

Úgy gondolom, hogy erősen zárjuk az évet, és az ünnepi foglalások, amelyeket most látunk, elég jók

– mondta Ed Bastian vezérigazgató egy interjúban, hozzátéve, hogy a belföldi utazás stabil, a nemzetközi pedig nagyon erős.

Az egész éves céljaiból ugyanakkor visszább vett az igazgatóság az üzemanyagárak emelkedése miatt. Az egy részvényre jutó tisztított nyereséget így már csak a 6-6,25 dolláros sávba várják, szemben a júliusban kijelölt, 6-7 dolláros szinttel. A szabad készpénztermelés a korábban tervezett hárommilliárd dollárral szemben csupán kétmilliárdos lehet.

Tartósnak bizonyult a tavaly indult utazási láz

Az amerikai légitársaságok a pénzügyi eredményeket tekintve is szárnyalnak, a tavaly kezdődött utazási lendület lassulásának egyelőre nyoma sincs. A Delta 16 százalékkal növelte kapacitásait az időszak során, és képes volt megtölteni az új ülőhelyet is. 

Az utasok az utóbbi három hónap során összesen 64 milliárd mérföldet repültek a légitársasággal, 17 százalékkal többet, mint egy évvel ezelőtt. A járatkihasználtság ezzel párhuzamosan egy százalékponttal, átlagosan 88 százalékra javult. 

A prémium ülőhelyek értékesítéséből származó bevétel 17 százalékkal nőtt, a Delta hűségprogramján keresztül pedig 21 százalékkal több pénz folyt be a kasszába.

A Delta részvényei 2,3 százalékkal drágultak a csütörtöki tengerentúli tőzsdenyitást megelőző elektronikus kereskedésben, idén pedig közel 10 százalékkal került feljebb a kurzus.