Miután rendkívüli érdeklődés mutatkozott az MBH Bank Nyrt. első nemzetközi, MREL-képes kötvénye iránt szerdán, a bank végül 350 millió euró össznévértékben döntött kötvénykibocsátásról.

A frissen felállított, 1,5 milliárd eurós kötvényprogram részeként az MBH eredetileg 300 millió euró értékben tervezett kötvényeket kibocsátani, azonban a kiemelkedő érdeklődésre tekintettel – mintegy 600 millió euró értékben érkezett ajánlat – 

a bank végül 350 millió euró értékben fogadott el ajánlatokat, több mint fele arányban nemzetközi tőkepiaci szereplőktől.

20230927 BudapestAz MBH Bank első budapesti digitális ügyfélkiszolgáló pontjának átadása
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A rendes, fedezetlen követelésnek minősülő (Senior Preferred) 4 éves, 3 év után visszahívható kötvényeket 2023. október 19-i értéknappal bocsátják ki. A szenior fedezetlen kötvények célja az általános vállalati finanszírozás. A bank MREL-követelményeknek, tehát a szavatoló tőkére és leírható vagy átalakítható kötelezettségekkel kapcsolatos minimumkövetelményeknek való megfelelését szolgálják a kötvények.

Krizsanovich Péter, az MBH Bank pénzügyi vezérigazgató-helyettese szerint a kibocsátás iránti élénk érdeklődés igazolja a befektetők, alapkezelők és pénzintézetek bizalmát, ahogyan az is, hogy az ajánlatok több mint fele külföldi befektetőktől érkezett. Krizsanovich szerint a mostani kibocsátás az MBH nemzetközi piaci szereplővé válásában is fontos mérföldkő.

Változtatott a hitelkínálatán az MBH Bank

Az MBH Bank elsőként tett eleget a gazdaságfejlesztési miniszter kérésének. A pénzintézet önkéntesen vállalt kamatplafon mentén kínálja lakáshiteleit és vállalati forgóeszközhiteleit hétfőtől. Az új kamatokat a bank az újonnan befogadott hitelkérelmeknél, valamint a már benyújtott, de még alá nem írt kölcsönszerződéseknél is érvényesíti.