A gazdaságfejlesztési miniszter alig pár napja jelentette be kérését, hogy a bankok a lakáshiteleiket és a vállalati forgóeszközhiteleiket önkéntesen vállalt kamatplafon mentén kínálják, az MBH Bank már lépett is. A pénzintézet hétfőtől a lakáshiteleket 7,89 százalék az ügyleti kamat mellett folyósítja, amelyhez további kedvezményeket adhat.

20230927 Budapest
Az MBH Bank első budapesti digitális ügyfélkiszolgáló pontjának átadása.

Fotó: Kallus György LUS Világgazdaság VG
 Az MBH Bank önkéntesen vállalt kamatplafon mentén kínálja lakáshiteleit és vállalati forgóeszközhiteleit jövő hétfőtől.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A hitelintézet elkötelezett a gazdaságfejlesztési megoldások támogatásában, hogy fellendítse a lakossági és a vállalati hitelpiac aktivitását – írta az MTI-nek eljuttatott közleményében a bank.

Az MBH Bank közlése szerint a lakáshiteleinél az ügyleti kamat 7,89 százalék, de bizonyos feltételek mellett még alacsonyabb lehet. Egymillió forint feletti jóváírás és 24 millió forint feletti hitelösszeg esetén az ügyleti kamat csak 7,39 százalék lesz. A kamatmódosítások mind a tízéves kamatperiódusú, mind a végig fix kamatozású lakáshitelekre vonatkoznak.

Az új kamatokat a bank az újonnan befogadott hitelkérelmeknél, valamint a már benyújtott, de még alá nem írt kölcsönszerződésekben is érvényesíti. 

A folyamatban lévő ügyletek esetén a hitelügyintézők nyújtanak majd segítséget.

A forgóeszközhitelek estében is a kamatplafonnak megfelelően kínál hitelt hétfőtől a bank a vállalati ügyfeleinek, ezzel is hozzájárulva a hitelezési terhek csökkentéséhez, ezáltal a gazdaság élénkítéséhez – írta az MBH.

A Magyar Bankszövetség felhívta tagbankjai figyelmét a gazdaságfejlesztési miniszter kérésére, hogy október 9-től az újonnan szerződött hiteleik esetében mind a vállalati, mind pedig a lakossági hitelpiacon önkéntesen vállalt kamatplafont alkalmazzanak. A lakáscélú hitelek (új és használt lakóingatlan vásárlása, felújítása) esetében 8,5 százalékos teljes hiteldíjmutató (THM), míg vállalkozói forgóeszközhitelek esetében 12 százalékos kamatszint javasolt. E szint alatt fokozott verseny indulhat a pénzügyi szervezetek között, amelynek célja a hitelezési terhek csökkentése, hogy mind a lakossági, mind a vállalati hitelpiac új erőre kapjon.

Az MBH Bank Magyarország egyik vezető hitelintézete, csaknem kétmillió lakossági és vállalati ügyfelet szolgál ki. Összesített mérlegfőösszege meghaladja a 10 480 milliárd forintot. A banknál elhelyezett betétállomány több mint 6200 milliárd forintot tesz ki, míg a bruttó hitelállomány megközelíti az 5000 milliárd forintot. Az MBH Bank rendelkezik a legtöbb fiókkal Magyarországon, és több mint 9500 munkavállalót foglalkoztat.

Önkéntes kamatplafon: vannak jó konstrukciók a lakáshitelpiacon

A kormány október 9. után önkéntes kamatplafon bevezetését kéri a bankoktól, de a lakáshitelek esetében javasolt 8,5 százalékos maximum-THM-szint már most is elérhető a piacon. A bankok hivatalos hirdetményi árai még valóban magasabbak a most előirányzott kamatplafonnál, a hitelközvetítők által elérhető konstrukcióknál viszont már a 7 százalékot is súrolhatják a kamatok.