Új favoritja lett a múlt héten a lakossági befektetőknek az állampapírpiacon. Az Államadósság Kezelő Központ szokásos heti statisztikái szerint az Egyéves Magyar Állampapírra (1MÁP) a 42. héten kiugróan magas volt a kereslet: abból 43,6 milliárd forintnyi fogyott.

Sokkal alacsonyabb kamatszintek (2,5 és 3 százalék) mellett volt már rá példa 2020-tól, hogy ezt a kötvényt nagy tételben vásárolták a lakossági befektetők: a heti eladások esetenként felszaladtak 38, 41 vagy 43 milliárd forintra, de sokkal alacsonyabb eladási számok voltak eddig jellemzők.

20230928 Budapest 
Bónusz Magyar Állampapír 
Plakát  
Hirdetés 

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György

A múlt heti 43,6 milliárd forintos értékesítés új rekordnak számít, ennyi 1MÁP még a magasabb, 9 százalékos kamatozás mellett sem kelt el egy hét alatt. Jelentős a kiugrás az elmúlt 3 hónap trendje alapján, a heti forgalom általában 10 milliárd forint körül alakult és csupán augusztusban volt két nagyobb bevásárlás (28,5 és 21,5 milliárd forint), ezen a két héten lehetett még 9 százalékkal kamatozó 1MÁP-ot venni, az azóta kibocsátott sorozatok már csak 8 százalékot fialnak. 

De ez még mindig jobb választás, mint diszkontkincstárjegyekbe fektetni, amelyeknek az éves hozama jelenleg 7,35 és 7,55 között szóródik

A számok a heti értékesítés kezdődátumát jelölik.

Mindemellett továbbra is a Prémium a lakossági befektetők kedvence, ebből a kötvénytípusból 58,1 milliárd forintnyit értékesített a kincstár, de az 1MÁP most jelentős felzárkózást produkált.

A kiugróan magas keresletre az lehet a magyarázat, ami a Bónusz Magyar Állampapírral történt.

Ez szintén csak a lakosság számára elérhető, de változó kamatozású amelynek a kamata 11,9 százalékról jókorát esett. Bármelyik sorozatú BMÁP (akár a jelenleg értékesítés alatt lévő 2026/O, akár a korábbiak) van a befektető birtokában, annak kamata a következő 3 hónapra már csak évi 8,76 százalék lesz. Ez a 300 bázispontos kamatcsökkentés már hetek óta borítékolható volt, ki lehetett számítani a diszkontkincstárjegy aukciók átlaghozamából, s meg is látszott a BMÁP heti értékesítési számain, amelyek rendre 10 milliárd alatt maradtak az elmúlt hetekben.

Átcsoportosítás történt, elolvadt a Bónusz kamatfórja

Valószínűleg most az történt, hogy a kamatfordulókor sokan eladták a bónuszos papírjaikat és egy részét az 1MÁP-ba csoportosították át, ezzel egy évre befixáltak maguknak 8 százalék kamatot. Ez így egyelőre alacsonyabb, mint amennyit a BMÁP jelenleg hoz, de utóbbi hozama nehezebben tervezhető, ráadásul, ha a hozamkörnyezet tovább csökken, akkor újabb kamatvágás következhet 3 hónap múlva. Erre jó esély mutatkozik az és az alapkamat fokozatos mérséklődésével. Az ÁKK szerdai aukcióján is beérték alacsonyabb hozammal a befektetők, a 6 hónapos diszkontkincstárjegyeket a meghirdetettet 5,6 milliárd forinttal meghaladó kereslet mellett, 8,16 százalékos éves hozamért vitték el, ez az előző aukciónál 35 bázisponttal alacsonyabb árazás.

Összességében a lakosság még így sem tart túl nagy összeget 1MÁP-kötvényekben: a náluk lévő 532 milliárd forintnyi állomány még a tizedét sem teszi ki annak, amennyi Prémium Magyar Állampapírt felhalmoztak a magánbefektetők. Az ÁKK adatai szerint szeptember végén 9493 milliárd forint volt a teljes lakossági állampapír állomány, 873 milliárddal, azaz 10 százalékkal meghaladva a 2022 végi értéket. 

Az 1MÁP állomány közel 300 milliárd forinttal alacsonyabb most a tavaly év végi állapothoz képest.

Hogy áll a nemzetközi kötvénypiac?

A magyar intézményi állampapírok hozamát érdemben befolyásolhatja, hogy enyhül-e végre a feszültség az amerikai kötvénypiacon. A benchmark 10 éves kincstárjegy hozama a héten a lélektani 5 százalék fölé szúrt, azóta pedig csak kisebb mértékű korrekció következett. A KBC elemzői szerint a bizonytalanság kézzel tapintható:

az izraeli konfliktus mellett a Fed lépéseire fókuszál a piac, változatlanul kérdéses, hogy sikeresen vissza tudja-e szorítani belátható időn belül a jegybank az inflációt a célszint alá. Várakozások alapján tehát hosszabb távon is fennmaradhat a magasabb kamatkörnyezet, amely érdemi akadályokat gördíthet a részvénypiacok elé.

 

Vitathatatlanul a PMÁP lett a lakossági állampapírok királya

Némileg átrendeződött a közelmúltban a hazai állampapírpiac. Pár napja fontos változás következett be: október 21-től érdemben csökkent a Bónusz Magyar Állampapír kamata. Így ma már kijelenthető, hogy a lakossági állampapírok vitathatatlan királya az inflációkövető, Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) lett. Persze vannak még ajánlatok a piacon, ha alacsony kockázat mellett helyeznénk el a megtakarításunkat.