Abban mindenki egyetért, hogy a magas miatt a megtakarítások, ezen belül is az állampapírok szerepe erősen felértékelődött az utóbbi időszakban. 

20230928 Budapest 
Bónusz Magyar Állampapír 
Plakát  
Hirdetés 

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírból jelenleg a 2033/I PMÁP sorozat érhető el a piacon.
Fotó: Kallus György

Ám azzal kapcsolatban sokáig eltérő volt a szakértők véleménye, hogy melyik konkrét ajánlatot érdemes választani.

Elsőre könnyű csak a választás  

Számos lehetőség közül választhatnak az érdeklődők: elsőre könnyűnek tűnik a voksolás, a helyzet azonban egyáltalán nem olyan egyszerű. Ráadásul a változó kamatozású konstrukciók kamata folyamatosan módosulhat: ez következett be október 21-én a Bónusz esetében, ami érdemben befolyásolhatja az emberek döntését.

  • Az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírból jelenleg a 2033/I PMÁP sorozat érhető el. A papír 10 éves futamidejű, kamata évente változik, mértéke az inflációtól függ. Az induló kamatszint 14,75 százalék, amely 2023. januárjától a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásai alapján akár 18,15 százalékra is emelkedhet.
  • A Bónusz Magyar Állampapírból pillanatnyilag a 2026/O BMÁP sorozat jegyezhető. A papír 3 éves futamidejű, a kamata negyedévente változik a 3 hónapos futamidejű Diszkont Kincstárjegy hozamváltozásának megfelelően. Október 21-től a papír kamata érdemben csökkent, az aktuális negyedévre az éves kamatszint 8,76 százalék.
  • Az Egyéves Magyar futamideje nem meglepő módon egy év, az éves kamatszintje fix 8 százalék.
  • Kincstári Takarékjegyek közül két típushoz lehet hozzájutni manapság. Az egyéves futamidejű konstrukció éves kamata 8 százalék. A másik termék két éves futamidejű, éves kamata 8,5 százalék.
  • A Magyar Állampapír Plusz korábbi sikereitől messze elmarad. Az 5 éves futamidejű befektetés kamata fix, mértéke a futamidő előrehaladtával emelkedik. Az 5 év alatt elérhető éves átlagos hozam 4,95 százalék.

Tízéves időtávon elvérezhet a Prémium Magyar Állampapír, szerencsére van alternatíva

Aki lejáratig szeretné tartani Prémium Magyar Állampapírját, könnyen csalódhat a végén – érdemes lehet tízéves piaci államkötvényben gondolkodni.

Folyamatosan nő az inflációkövető kötvények kamatelőnye

„Az egyértelműen látható, hogy a lakossági állampapírok között az inflációkövető befektetésnek egyre nagyobb a kamatelőnye. Ez nagyrészt annak is köszönhető, hogy a Bónusz állampapír kamata érdemben, 3 százalékpontot meghaladó mértékben csökkent az októbertől induló negyedévben” – mutatott rá kérdésünkre Argyelán József, a Bankmonitor.hu elemzési igazgatója. 

20230928 Budapest 
Bónusz Magyar Állampapír 
Plakát  
Hirdetés 

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
A Bónusz Magyar Állampapírból pillanatnyilag a 2026/O BMÁP sorozat jegyezhető
Fotó: Kallus György

Majd folytatta: „Ebben a helyzetben felmerülhet az a kérdés is, hogy melyik ér többet? A fix 8 százalékos kamat egy évre vagy a negyedévente változó kamatozású megoldás, amelynek kamata az aktuális negyedévben 8,76 százalék. Ez a csökkenő irányadó kamatszint miatt is nagyon lényeges lehet. 

A Magyar Nemzeti Bank mai ülésén 0,75 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, annak október 25-től érvényes értéke 12,25 százalék. 

A jegybank lépése maga után vonhatja a rövidebb futamidejű pénzpiaci hozamok mérséklődését is, így akár a 3 hónapos futamidejű Diszkont Kincstárjegy hozama is lejjebb csúszhat.

„Így azt már nehéz megmondani, hogy melyik lakossági állampapír a második legjobb pillanatnyilag” – utalt rá Argyelán József. „Ahhoz viszont már kétség sem fér, hogy az inflációkövető, prémium állampapír a jelenlegi piaci környezet nagy nyertese: az állampapírban gondolkodók számára mindenképpen a legjobb választás.”

Mi a helyzet a lakossági betétekkel?

Az alacsony kockázatú befektetéseket vizsgálva nem szabad szó nélkül elmenni a betétek mellett. Jelenleg a lekötött betétek között láthatunk évi 11százalékos kamatszintet is. Ez már érdemben versenyre kelhet az állampapírokkal. Két dologról azonban nem szabad megfeledkezni:

Az állampapírok adómentesek, míg a betéteket terheli: a lekötött betéteket kamatadó és a szocho együttes mértéke 28 százalék. Vagyis a 11százalékos bruttó kamatszint az valójában 7,92 százalékos nettó kamatnak felel meg. Ezt érdemes összevetni az állampapír kamatszinttel.

Továbbá a lekötések feltételeiről sem szabad megfeledkezni. Elvárhatnak a bankok aktív számlahasználatot, vagy jóváírást is. Sőt egyes betétek kamata az alapkamathoz van kötve, ha a feltételek nem változnak, akkor ezek szintje a kamatvágásokkal automatikusan csökkenne. Így például a 11 százalékos kamatszint 10,25 százalékra mérséklődik, amennyiben a bank nem változtat a feltételeken. Ez pedig nettó 7,38 százalékos kamatnak felel meg.

Vagyis a betéti kamatok – elsősorban a kisebb hitelintézetek ajánlatai – egyre inkább versenyre kelnek az állampapírokkal, de az őket terhelő adók miatt még mindig a legtöbb esetben az állampapírokat érdemes választani.