Az eddigi évi 9 százalék helyett már csak 8 százalék kamatot kapnak azok a lakossági befektetők, akik Egyéves Magyar Állampapírt jegyeznek. Az Államadósság Kezelő Központ hirdetménye szerint a kamatváltozás szeptember 4-től érvényes, az újonnan kibocsátott 1MÁP-papírokra. 

Budapest, 2022. október 22.Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) bejárata a Tabán irodaházban, a főváros I. kerületében, a Krisztina térnél.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Róka László / MTI

Mint ismert, az ÁKK heti rendszerességgel kínál jegyzésre egyéves futamidejű kötvényeket, az utóbbi másfél hónapban ez a típus már a második legnépszerűbb volt a heti jegyzési adatok alapján, megelőzve a változó kamatozású Bónusz Magyar Állampapírt. A múlt héten 28,6 milliárdért fogyott az 1MÁP.

A kamatcsökkentésre lehetett számítani, mivel a diszkontkincstárjegy-hozamok 9 százalék alá csökkentek, így a lakossági befektetők részéről alacsonyabb kereslet jelentkezett a dkj-papírokra. 

Új favoritja lehet a lakosságnak az állampapírok közt

Az év első felében két kézzel zsákolták a rövid távú megtakarítást keresők a diszkontkincstárjegyeket. A hozamok viszont nagyon lejöttek, most mást érdemes venni a DKJ-k helyett rövid távra.