A Gloster első féléves gyorsjelentésében a periódus során felvásárolt céggel együttesen számolt eredményeit is közzétette a minap, aminek köszönhetően részleteiben is látszik az előrehaladás az akvizíciós stratégia mentén – írta pénteken Sághy Balázs, az Equilor szenior elemzője.

 

A frissen megszerzett P92 IT Solutions hozzájárulását, valamint az informatikai megrendelések várhatóan trendszerű második féléves növekedését figyelembe véve a Gloster árbevétele az elemző szerint év végére felülteljesítheti a várakozásait.

Az árbevétel éves összehasonlításban organikusan 24 százalékkal emelkedett, a nemzetközi szoftverfejlesztés üzletágat erősítő P92 akvizícióval együtt viszont a Gloster csoport forgalma 70 százalékkal, 4433 millió forintra bővült.

Ezzel a társaság felülmúlta a 2025-ös stratégiai terv eléréséhez szükséges árbevétel-növekedési ütemet, főként a nemzetközi szoftverfejlesztésnek köszönhetően. A 2025-re kitűzött 30-40 százalékos exportaránycélt is sikerült túlteljesíteni, hiszen a P92-vel együtt már 45,5 százaléknál jár a Gloster.

A rendszeres árbevétel 73 százalékos meghatározó súlya jelzi, hogy az üzleti modell stabil, főként hosszú távú együttműködésekre épül 

– emeli ki Sághy Balázs.

Nőhet a likviditása

Az akvizíciós költségek és az IFRS-átállás miatt felmerülő egyszeri kiadások miatt ugyan a szerves EBITDA-növekedés 2 százalékra lassult, ám a P92-től ezen a soron is pozitív hozzájárulás látható: együttesen 41 százalékos emelkedéssel, 426 millió forint EBITDA-t ért el a kibővült Gloster csoport.

A felvásárlás előtti adózott eredmény az említett egyszeri költségek miatt szinte teljesen eltűnt, ami az előző évek növekedési tempójának feszességére utal. A P92 nettó profitja viszont 141 millió forintra rúgott a periódusban, így összesen 149 millió forint nyereséget termelt pro forma a Gloster, ami 3 százalékos gyarapodást jelentene.

A menedzsment tájékoztatása szerint

a társaság várhatóan még idén átáll az IFRS szerinti könyvelésre, és a BÉT Standard kategóriájába is beléphet,

aminek következtében nőhet a részvény meglehetősen alacsony likviditása.

Megugrottak a személyi ráfordítások

A személyi jellegű ráfordítások – P92 nélkül – 52 százalékkal növekedtek, jóval meghaladva a bevételek növekedési ütemét, ráadásul az akvizíció következtében a dolgozói létszám kiugróan, 163-ról 290-re emelkedett, úgyhogy a magas bérinfláció mellett árbevétel-arányosan is növekvő munkaerőköltség szűk mozgásteret hagy a további létszámbővítésre.

Ugyanakkor a szervezeti átalakítások miatt a működés erőforrás-kockázata csökkent, és a 2025- ös stratégia további szakaszában már a működési hatékonyság optimalizálására, valamint organikusabb növekedésre fókuszálhat a menedzsment.

Összességében a Gloster 2025-ös stratégiai céljainak modell szerinti elérése egyre valószínűbb, ezért a részvényre adott céláron nem változtatunk: 1396 forinton hagyjuk a célárat, és tartásra ajánljuk a papírt

– fejezte be elemzését Sághy Balázs.

Szekeres Viktorral, a Gloster igazgatóságának elnökével a Világgazdaság Arbitrázs című podcastsorozatának legújabb epizódjában beszélgettünk: