Az idei évben az első féléves eredmények alapján erősen teljesít az OTP, és várhatóan az év második felében is magas maradhat a profitabilitás, amely a korábbi várakozásokhoz képest akár jobb eredményt jelenthet. Habár elmondható, hogy a szabályozás, valamint az orosz–ukrán háború következményei még mindig kockázatokat jelentenek, de a bank a régiós terjeszkedésnek is köszönhetően továbbra is erős eredménytermelésre képes. Mindez a KBC becslései alapján magasabb részvényesi értékteremtéssel járhat, így fair érték becslésüket 15 300 forintra módosították. Ez 13 százalékos felértékelődést ígér a jelen árfolyamhoz képest.

20220202 Budapest OTP Bank Bankfiók Fotó: Móricz-Sabján Simon  MOR   Világgazdaság  VG
Eddig 12 900 forintra tartotta a KBC az OTP-részvények fair értékét. Fotó: Móricz Sabján Simon / Világgazdaság

Az elemzés főbb megállapításai

  • A hitelezés lassulása mellett a csoportszinten stabil kamatmarzsok továbbra is segítik a bankot, valamint a portfólióminőség stabil, amely szintén segíti a magas profitabilitás fennmaradását, így a nehezebb környezetben is jól teljesít a bank.
  • A hozamkörnyezet csökkenése hosszabb távon a értékeltségére pozitív hatással bír.
  • A részvény az 52 hetes csúcsától több mint 10 százalékra található, azonban ezzel a teljesítménnyel a régió bankszektorában a középmezőnyben helyezkedik el.
  • A részvény értékeltsége nem magas a szektortársakhoz képest a jelenlegi árfolyamszinteken. Az aktuális P/BV ráták (az árfolyam és az egy részvényre jutó saját tőke hányadosa) alapján egy alatti értéken forog az OTP részvénye, amely nem számít kiemelkedően magasnak.
  • A külföldi leánybankok esetében a marzsok nőnek, Bulgáriában például az első félévben a 2022-es évhez képest 2,6 százalékról 3,57 százalékra emelkedett a nettó kamatmarzs, Szlovéniában 1,99 százalékról 3,3 százalékra, Horvátországban szintén 2,47 százalékról 2,84 százalékra nőtt a nettó kamatmarzs.
  • Magyarországon a lakossági jelzáloghitelekre vonatkozó THM-plafon miatt a jelzáloghitel-kamatok 7-8 százalék közé csökkenhetnek. Ezzel a kamatbevételek csökkenésére lehet számítani, ugyanakkor a volumenoldal növekedhet valamelyest.