A vártnál kedvezőbben alakuló gázkereskedelmi tevékenység miatt pozitív profitfigyelmeztetést adott pénteken a Shell a harmadik negyedévre vonatkozóan.

Shell Petrol Station
Javuló teljesítménnyel zárhatta a negyedévet a Shell. 
Fotó: AFP

Az európai energiaóriás bejelentése szerint a gázkereskedelmi üzletág eredménye felpattant a szeptember végén zárt három hónapban az előző negyedévhez képest.

Miközben a társáság cseppfolyósítottföldgáz-termelését (LNG) a tervezett karbantartások mérsékelték az időszak során, a és az optimalizálás is jobban teljesített, mint június és augusztus között.

Az Ukrajna ellen indított orosz invázió hatására kialakult energiapiaci volatilitás tavaly rekordprofithoz segítette az olajtársaságokat, melyek nyeresége idén már ismét normalizálódott. Ennek ellenére 

Európa LNG-igénye továbbra is nagy, ami lehetőséget ad a Shellhez hasonló vállalatoknak, hogy a más térségekből származó szállítmányok átirányításával növeljék haszonkulcsaikat.

„Összességében enyhén pozitívnak értékeljük a bejelentést” – idézi a Bloomberg Biraj Borkhataria, az RBC elemzőjének kommentárját. 

Működési szempontból mind az upstream, mind az LNG-volumenek a korábban jelzett tartomány tetejéhez közelítenek, ami biztató

– tette hozzá a szakértő.

Az olajkereskedelmi szegmens eredménye is javulhatott negyedéves alapon, az RBC becslései szerint az üzletág hozzájárulása 200-300 millió dollárral lehetett magasabb, mint a második három hónapban.

A vegyipari szegmens teljesítménye az előző negyedév során látotthoz hasonlóan gyenge teljesítményt szállíthatott a Shell közlése szerint, a megújulóenergia- és az energetikai szolgáltatási üzletág tisztított eredménye pedig alacsonyabb, vagy legjobb esetben is az előző háromhavival megegyező lehet.

Tegnap az amerikai szektortárs, az Exxon is profitfigyelmeztetést adott ki, jelezve, az időszak során megugró olajár mellett 8,3 és 11,4 milliárd dollár közötti működési eredménnyel zárhatta az előző negyedévet, amivel szinte biztosan túlszárnyalja a június és augusztus között elkönyvelt 7,9 milliárdos nyereséget.

A Shell árfolyama 2023-tól
 

A Shell részvényei 1 százalékos emelkedéssel indították a pénteki kereskedést, idén pedig 13 százalékkal erősödött az árfolyam. A társaság november 2-án teszi közzé negyedéves eredményszámait.