A legújabb világgazdasági turbulencia az árupiacokról, közelebbről az olaj piacáról indulhat el. Azt most nehéz megmondani, hogy a mostani kiugrás mindössze egy rövid, átmeneti sokk, vagy az olaj tartós átárazódása következik, mindenesetre sok tényező hajtja fel az energiahordozó árát. Tény, hogy

a 100 dollárt esetlegesen tartósan közelítő olajár „feladja a leckét” a jegybankároknak, ugyanis egyszerre csökkenti a fogyasztást, mérsékli a gazdasági aktivitást, és dobja meg az inflációt. 

Hamarosan szertefoszolhatnak az tartós fékezésére alapozó központi banki politikák, és akár a szigorítások is újraindulhatnak. A piacon egyre gyakrabban beszélnek a 100 dolláros hordónkénti árról, bár a szakértők többsége szerint tartósan nem lesz három számjegyű az olaj ára. Az elmúlt nap olcsóbb lett a Brent alaptípus: míg kedden a 95 dolláros szint volt jellemző, szerda délelőttre 93 dollárt kértek az északi-tengeri olaj hordójáért.

A Brent árfolyama 5 nap
 

 

Rossz hír: megugrik az infláció

Dario Perkins, a GlobalData TS Lombard közgazdásza, szerint az olajár megugrása káros, de egyelőre nem fenyeget az a veszély, hogy az egy éve tartó dezinflációs folyamat megtörik. Kedvezőtlen következtetésre jutottak a Nemzetközi Valutaalapnál, ugyanis az 1970-es évek óta több mint száz inflációs sokkot elemezve úgy gondolják, hogy

mindössze az esetek 60 százalékában lassult az árindex tartósan öt éven belül – ez pedig vörös posztó lehet a jegybankároknak.

A Bloomberg Economics szerint ha a negyedik negyedévben átlagosan 100 dolláros olajárral kell számolni, az az Egyesült Államok inflációját 0,9 százalékkal, az Európai Unióét pedig 0,4 százalékkal emeli meg.

Oil rigs at sunset, Novy Uzen, Mangystau, Kazakhstan, Central Asia, Asia (Photo by Michael Runkel / Robert Harding RF / robertharding via AFP)
Fotó: Michael Runkel / AFP

A kötvénypiacon is megéreznék a felgyorsuló inflációt, ugyanis már most, a hónap eleje óta nagyjából 30 bázisponttal emelkedtek a hozamok a tengerentúlon, míg Németországban 25 bázispont körüli emelkedést látni, ami azt jelenti, hogy a tízéves Bund hozama a 2011 óta elért legmagasabb szint közelében maradt.

A jegybanki reakciókra nem kell sokat várni: csütörtökön a Bank of England, a norvég, a svéd és a svájci jegybankárok is összeülnek, ezt megelőzően, szerda este pedig kihirdetik az amerikai Fed kamatdöntését. Pénteken a Bank of Japan tisztségviselői tanácskoznak, de nem valószínű, hogy komolyabb lépéseket tennének.

A múlt héten az Európai Központi Bank megemelte a kamatot, akkor az EKB korábbi vezető közgazdásza azonnal az olajárak emelkedésével hozta összefüggésbe a döntést.

Felszínre törnek a növekedési kockázatok

A spanyol jegybank már kedden megkongatta a vészharangot, arra hívta fel a figyelmet, hogy az infláció a vártnál gyorsabb lesz idén és jövőre, míg a lassabb. Az aggodalmak a múlt héten hathavi mélypontra sodorták az eurót a dollárral szemben, ugyanis a piaci vélemények szerint az európai gazdaságok képtelenek lesznek kezelni a magasabb nyersanyagárakat. 

Az euró-dollár árfolyam 10 nap
 

Emellett persze az a régi-új narratíva is előkerült, amely szerint az orosz gázt nem sikerült megnyugtatóan pótolni, és azt sem tudni, hogy hogyan tudják az országok kigazdálkodni az esetlegesen jelentősen magasabb gázárak többletköltségeit – már ha az olajár-emelkedés magával rántja a gázpiacot is. Ennek egyelőre nincsenek jelei, a hónap eleje óta 36 euró körül kell fizetni a földgáz megawattórájáért a holland gáztőzsdén, szemben az augusztusi csaknem 50 euróval.

A general view of disused Oil rigs anchored in the Cromarty Firth on October 22, 2021 in Cromarty, Scotland. 70 leading climate scientists from across the globe have urged Britain's Prime Minister Boris Johnson to end new oil and gas investments. They argue that the UK must take “bold political action” on fossil fuels and rule out new oil and gas investment to ensure the upcoming COP 26 climate summit due to be held in Glasgow next month is a success.  (Photo by Ewan Bootman/NurPhoto) (Photo by Ewan Bootman / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Ewan Bootman / AFP

 

Az OECD is megszólalt

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint az importtól való függés miatt az olajárak elszabadulása jobban megüti az európai gazdaságokat, mint az Egyesült Államokét. Clare Lombardelli, a szervezet vezető közgazdásza azt mondta, már korábban felfelé módosították az Egyesült Államok növekedési előrejelzését, és lefelé korrigálták az európaiakat. Úgy véli: 

A május óta tartó 25 százalékos olajár-emelkedés hatásai nyilvánvalók: az infláció megugrik, a kereslet csökken, és a háztartásoknak szorosabbra kell húzniuk a nadrágszíjat.

Visszafoghatja a gázolajtermelést és súlyosbíthatja a dízelhiányt, hogy leállt a legnagyobb európai finomító. Helyi hatóságok szerint gázszivárgás történt a Shell hollandiai Pernis finomítójában, az egység ugyan továbbra is működik, a Hycon-üzem leállítása megnehezíti a kész üzemanyagok, azaz a dízel és a kerozin előállítását.