Az első fél évben, elsősorban a bázis időszakhoz képest lényegesen magasabb termelési és közvetett költségeket elismerő és követő hatósági hőárak következtében a Pannergy csoport konszolidált árbevétele 64 százalékkal, 6051 millió forintra nőtt éves bázison – közölte a cég péntek este.

Bőny, 2015. november 24.
Geotermikus energiaellátó-központ a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben 2015. november 24-én. A PannErgy Nyrt. Győri geotermikus projekt néven ismert 10,2 milliárd forintos beruházását 2 milliárd forinttal az állam, 6,3 milliárd forinttal a Magyar Export-Import Bank Zrt. támogatta. A Magyarország második legnagyobb kapacitású geotermikus energiaellátó-központjában termelt hőenergia az Audi Hungária Motor Kft. hőellátásának 60 százalékát biztosítja, emellett 24 ezer győri lakást fűt távhővel.
MTI Fotó: Krizsán CsabaBőny, 2015. november 24.Geotermikus energiaellátó-központ a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben 2015. november 24-én. A PannErgy Nyrt. Győri geotermikus projekt néven ismert 10,2 milliárd forintos beruházását 2 milliárd forinttal az állam, 6,3 milliárd forinttal a Magyar Export-Import Bank Zrt. támogatta. A Magyarország második legnagyobb kapacitású geotermikus energiaellátó-központjában termelt hőenergia az Audi Hungária Motor Kft. hőellátásának 60 százalékát biztosítja, emellett 24 ezer győri lakást fűt távhővel.MTI Fotó: Krizsán Csaba
Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Ebből 5855 millió forint hőértékesítésből származott, ami 89 százalékos növekedést jelent.

Az értékesítés közvetlen, árbevételhez szorosan kapcsolódó ráfordításai 50 százalékkal növekedtek a tárgyidőszakban, amit elsősorban a villamosenergia-költségek emelkedése okozott. Ezenkívül a jelentősen megemelkedett inflációs hatások, valamint az üzembe helyezett kapacitásbővítő, üzembiztonság-javító beruházások megugró amortizációja is növelte a közvetlen költségeket.

A társaság működési eredménye (EBIT) 40 százalékkal, 1299 millió forintra nőtt. A magas inflációs környezetben az igazgatási és általános költségeknél 35 százalékos növekedés volt tapasztalható.

Az egyéb bevételek és ráfordítások egyenlegeként 322 millió forint veszteség keletkezett, ezek között a legjelentősebb tétel a következő időszakok, távhőtermeléshez kapcsolódó hatósági hőértékesítési árazását érintő céltartalékképzés 329 millió forint értékben. Az egyéb eredmény romlásában emellett közrejátszik az egyszeri jellegű bevételek 178 millió forintos csökkenése.

A fentiek együttes hatásaként a cég EBITDA-ja 31 százalékkal, 2265 millió forintra bővült. Az EBITDA-ráta 37 százalék volt.

A Pannergy 98 millió forintos pénzügyi veszteséget számolt el, ami 96 millió forintos javulás, és többek közt a forint euróhoz viszonyított szignifikáns erősödésének, illetve a nettó devizakötelezettség-átértékeléseknek köszönhető.

A fentiekben részletezett tételek együttes hatásaként, adózást követően 1159 millió forint konszolidált nettó nyereséget ért el a vállalat, jelentősen, 58 százalékkal felülmúlva a bázisidőszaki 732 millió forintos nettó eredményt.