BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A háború ellenére tartja magát az izraeli jegybank

A gazdaság változatlanul erős, de sok a bizonytalanság.

Az izraeli jegybank a várakozásoknak megfelelően immár negyedik egymást követő ülésén hagyta változatlanul hétfőn az alapkamatot, a 4,75 százalék azonban így is a legmagasabb 2006 vége óta. Tavaly április óta agresszíven emelték az alapkamatot 0,1 százalékról, majd júliusban, aztán augusztusban és októberben is a tartás mellett döntöttek.

A jegybank tovább tartotta az alapkamatot. Fotó: AFP

A cél – ahogy az összes jegybanknál – az infláció megfékezése. A fogyasztói árak emelkedésének üteme októberben 3,7 százalékra lassult a szeptemberi 3,8 százalékról, de így is meghaladja az 1–3 százalékos célt. Illetékesek pedig figyelmeztettek, hogy az alapkamat jelentős csökkentése gyengítené a sékelt, és ismét felpörgetné az inflációt.

A bank az ülés után kiadott közleményében figyelmeztetett, hogy a Hamász ellen vívott háború számottevő gazdasági következményekkel jár mind a reálgazdasági tevékenységre, mind a pénzügyi piacokra. A harcok várható súlyosságát és időtartamát illetően pedig nagy a bizonytalanság.

Az izraeli gazdaság azonban erős, a múltban is bebizonyította, hogy képes kilábalni a nehéz időszakokból. 

A háború kezdete óta a különböző gazdasági mutatók a várakozásoknak megfelelően az aktivitás csökkenésére utaltak, hiszen a mozgósítás megbénítja a gazdaságot, de néhány hetes harcok után fellendülés mutatkozik egyes területeken.

Israeli soldiers are pictured near the border with the Gaza Strip in southern Israel on November 26, 2023, amid a cease fire following weeks of battles between Israel and Palestinian Hamas militants. A four-day truce in the Israel-Hamas war took effect on November 24 under a deal that will see hostages released in exchange for Palestinian prisoners. (Photo by Menahem KAHANA / AFP)
Az izraeli gazdaság erős, bírni fogja a háborút. Fotó: AFP

Emlékeztettek, hogy a háború első heteiben erőteljesen gyengült a sékel, azóta azonban visszaerősödött, bár nem éri el a korábbi szintet. Tekintettel az árfolyam közelmúltbeli ingadozására, a sékel leértékelődése továbbra is kockázatot jelent az inflációnak a céltartományhoz való közelítésére.

A dollár-sékel árfolyam alakulása

A Bank of Israel visszavágta növekedési előrejelzését, és becslése szerint 

a GDP 2023-ban és 2024-ben is két százalékkal fog nőni.

Az előrejelzés figyelembe a veszi különösen nagyfokú bizonytalanságot. A jegybank arra számít, hogy a háború miatti kormányzati kiadások elérik a 160 milliárd sékelt. (Egy sékel 93,3 forint.) A GDP-arányos adóssághányad 2023-ban várhatóan 63 százalék, 2024-ben pedig 66 százalék lesz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.