Közel 10 százalékot zuhant a Moderna árfolyama, miután a gyógyszergyártó az értékesítés meredek visszaeséséről számolt be a negyedéves gyorsjelentésében. A értékesítés a Covid–19-vakcina gyenge kereslete miatt omlott össze. Jövőre a menedzsment 4 milliárd dolláros bevételt prognosztizált, ami elmarad a Wall Street várakozásától. Stéphane Bancel vezérigazgató szerint 2025-ig nem is várható organikus növekedés, s a vállalat 2026-ban lehet nullszaldós. A piaci kapitalizációjából az idei évben eddig 61 százalék olvadt le.  

Augsburg,,Bavaria,,Germany,-,March,23,,2021:,Vials,With,The
Fotó: Shutterstock

Az idei harmadik negyedévben az árbevétel 46 százalékkal 1,83 milliárd dollárra csökkent. A FactSet által megkérdezett elemzők 1,38 milliárd dollárt vártak. A vállalat 3,63 milliárd dolláros, részvényenként 9,53 dolláros veszteségről számolt be, szemben az egy évvel korábbi 1,04 milliárd dolláros nyereséggel. Az elemzők részvényenként 1,93 dolláros veszteséget vártak.

A Moderna visszavágta idei egész éves értékesítési előrejelzését. A menedzsment most úgy gondolja, hogy legalább 50 millió vakcinát adnak el most ősszel az Egyesült Államokban, s így 6 milliárd dolláros lehet az éves értékesítés. A múlt hónapban még 6-8 milliárd dolláros éves árbevételt prognosztizáltak, figyelmeztetve, hogy sok függ az oltások felvételének tendenciáitól.

A hét elején a Moderna riválisa, a Pfizer is negyedéves veszteségről és az eladások meredek csökkenéséről számolt be. Mindkét vállalat a Coviddal kapcsolatos termékek iránti kereslet lassulásával küzd. A Pfizer piaci kapitalizációjának 40 százaléka leolvadt az idei évben.