BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Us,Treasury,Department,Washington,Dc

Az adósságok éve lehet 2024 - sikeresen talpra állt az államkötvénypiac

Az amerikai államkötvények árfolyama hatalmas mínuszokat produkált az idén, a december azonban már a rali kezdetét jelentheti. A lendület pedig minden bizonnyal az államkötvénypiac jövő évére is átragadhat.

Sikeresen kiradírozta minden idei veszteségét a befektetési palettáról az amerikai kötvénypiac, így a világ legnagyobb adósságparkettjének befektetői számára innen már csak felfelé vezet az út – állítják az elemzők. A 2024-es év minden bizonnyal az amerikai államkötvénypiac felfutásáról szólhat.

Us,Treasury,Department,Washington,Dc, 
államkötvénypiac,
Magára talált év végére az államkötvénypiac Amerikában.
Fotó: Jiang Hongyan

 

Megrázta magát az államkötvénypiac

Abban, hogy az amerikai adósságpiac indexe sikeresen visszatért év eleji szintjére, a kedvezően lassuló inflációs adatok és a munkaerőpiaci környezet alakulása egyaránt fontos szerepet vállaltak. A kötvényparkett és a kincstár számára pedig ezek valósággal a fényt jelentették az alagút végén: a 10 éves államkötvények után fizetendő hozamok ugyanis október közepén évtizedes rekordra, 5 százalékos magasságig szaladtak fel, hatalmas terhet róva ezzel a 33,8 ezermilliárd dolláros adóssággal sújtott kormányzati kofferekre.

Az államkötvények árfolyamát követő index kurzusa (amely ellentétesen mozog a hozamok alakulásával) élesen ellentétes képet mutatott az elmúlt hetekben, mint az év első tíz hónapjában.

A Bloomberg államkötvényindexének alakulása
Mély gödörben találta megát a kötvényindex október közepén, az 5 százalékos 10 éves hozamhatár átlépésekor

Az elemzők szerint pedig az elmúlt hetek indexmozgása ragadhat majd át a jövő esztendőre: a szakértők ugyanis úgy vélik, az alacsonyabb és egyre lejjebb kúszó hozamelvárások uralhatják majd a piacot, mivel a kincstár hatalmas mennyiségű adósságot dob majd piacra, hogy fedezni tudja egyre csak növekvő fiskális kiadásait.

Államadósságok: alapvető kormányzati kiadások kerülhetnek veszélybe a több ezermilliárd dolláros állami kamatkötelezettségek miatt

A globális államadósság törlesztésére az idén közel 2000 milliárd dollárt kell majd hogy kiadjanak a kormányzatok, egyes országokban már a cserekereskedelem is visszatérhet, annyira nem jut másra pénz a nemzeti kofferekből. Az olcsó pénz korának vége, nemcsak a lakosság pénztárcáit sápolja meg, de az államadósságokra is lesújtó hatást gyakorol.

A folyamatot táplálhatja azonban az infláció egyre dinamikusabb lassulása, a fokozatosan, de biztosan hűlő munkaerőpiac és a Fed azon kilátásai, miszerint nem lesz már szükség további kamatemelésekre a pénzromlási célok elérése érdekében, sőt, az első monetáris lazítási lépésre a jelenlegi piaci várakozások szerint akár már május elején sor is kerülhet.

Nem hiszem, hogy a Fed hirtelen lazítani kezdene, de a monetáris politika iránya egyértelműen a kamatok megvágása felé mutat majd. A jövő esztendő a kötvények éve lesz, miközben a hozamgörbe is visszaállhat majd a normál kerékvágásba a felfokozott kötvénykibocsátások nyomán

– fejtette ki Ashish Shah, a Goldman Sachs befektetési igazgatója.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.