Fejnehéz Mikulás-ralira érdemes számítani az idén, a technológiai szektor nagyjainak részvényei lehetnek az utolsó másfél hónap legnagyobb nyertesei – mutattak rá az elemzők. 

Mikulás
Befektetők tömegei várják idén is a Mikulást.
Fotó: Bryan R. Smith / AFP

 

Nem szűz hóba érkezhet a Mikulás

A piaci körkép azonban, amelyben minderre lehetőségük nyílna az amerikai tőzsdéknek, kifejezetten felemásnak tekinthető. A harmadik negyedéves jelentési szezon ugyan a vártnál erősebb céges teljesítményekről számolt be általánosságban, és az is kedvezően alakul a világ legnagyobb gazdaságában, a magas kamatkörnyezet miatti elrugaszkodott kötvényhozamok könnyedén elszipkázhatják a tőkét a részvények elől, és a tőzsdei felfutás akár már azelőtt megakadhat, hogy valóban elkezdődött volna.

A befektetőknek azonban van okuk az optimizmusra: a legfrissebb piaci várakozások szerint a Fed a jelenlegi ciklusban már nem emel többször az irányadó kamatszinten, csökkentve ezzel a kötvények vonzerejét, ahogy a történelmi tapasztalatok is a részvénypiac év végi ralijának valószínűségét támasztják alá.

Goldman: érdemes figyelni az európai részvényeket

A befektetési vállalat előrejelzése 7 százalékos erősödést vár az átfogó európai részvényindextől. A növekedés motorja azonban nem a lakossági piac, hanem a vállalati sajátrészvény-visszavásárlás lehet.

Az MSCI All Country World Index ugyanis rendre az október–december közti időtávon érte el a legnagyobb, átlagosan 4,73 százalékos erősödését, míg a november–januári időszak szokta a második legjobb teljesítményt, átlagosan 3,42 százalékos felfutást nyújtani. A részvénypiacon befektetőknek azonban az idén éves viszonylatban sem lehet sok okuk a panaszra: a fejnehéz ralit követően ugyanis a Nasdaq index közel 35, az S&P 500 17, míg a Dow Jones mutatója 5,6 százalékkal került feljebb az idén.

Lehet még tere a Mikulás-ralinak, de már most is magas értékeltségek mellett forognak a vezető indexek

Ez az idei felülteljesítés azonban egyes elemzők szerint azt is elképzelhetővé teszi, hogy a piacok már beárazták a hagyományos év végi optimizmust: az S&P 500 ugyanis az elmúlt hetekben látott raliját követően már 18,7-es előremutató P/E-mutató mellett forog, ami ugyan jelentősen alacsonyabb, mint a 2020-as rali csúcsán mért 24 körüli érték, azonban a pandémiát megelőző időszak értékeltségét már ismételten elérte.

A tőzsdék relatív túlfűtöttsége és a kötvénypiacon fennálló, továbbra is kivételesen kedvező hozamkörnyezet adott esetben akár el is fojthatja a további ralit a részvénypiacokon – a tech szegmens nagyjainak felfutását azonban az idei tapasztalatok alapján kifejezetten nehéznek bizonyulhat megtörni.