Sokat javult a tőkepiaci hangulat az elmúlt napokban, korrekció helyett újabb emelkedést láthatunk a tőzsdéken, amit a vártnál kisebb amerikai inflációs adat és a kedvező gazdasági fejlemények is támogatnak – mondta Cinkotai Norbert vezető elemző a KBC Equitas online befektetői rendezvényén.

Az amerikai vállalatok eredményességében már látható a fordulat. Fotó: Angela Weiss / AFP

A piac mindezek miatt arra számít, hogy az amerikai jegybank a vártnál hamarabb és bátrabban kezdhet el kamatot vágni, ám az Egyesült Államokban még nem érte el a pénzromlás üteme a Fed 2 százalékos célját, így ez inkább csak spekuláció, de ezzel az erős piaci momentummal most nem érdemes szembemenniük a befektetőknek sem. Optimizmustól tanúskodik a KBC saját befektetői hangulatindexe is.

A brókerház vezető elemzője szerint érdemes figyelemmel kísérni a dollárt is, ugyanis 

az amerikai fizetőeszköz közelmúltban látott gyengélkedése kedvező fundamentumot teremt a részvényeknek, 

a nagy exportkitettséggel bíró vállalatoknak pedig közvetlenül is kapóra jön. A csökkenésnek induló amerikai kötvényhozamok miatt is nőtt a kockázatos eszközök vonzereje – összegezte az elmúlt időszak részvénypiaci implikációit Cinkotai Norbert.

Amerikában már megtörtént a fordulat, az európai cégek még zsugorodnak

Bizakodásra adnak okot a harmadik negyedéves vállalati jelentések is, legalábbis a tengerentúlról érkezők.

Varga Dániel elemző szerint az amerikai cégeknél már látható a fordulat, az első két negyedév profitcsökkenése után ismét a nyereség – átlagosan 6,3 százalékos – bővüléséről adtak számot az S&P 500 index vállalatai bevételük stagnálása mellett is. Szektoronként persze nagyon eltérő a kép, a forgalombővülésben az ingatlancégek, a nyereségtermelésben a telekommunikációs és a tartós fogyasztási cikkgyártók remekeltek, míg az energiacégek és a nyersanyagtermelők a bevétel és a profit tekintetében is a sereghajtók között maradtak, számottevő csökkenést regisztrálva a tavalyi magas bázisról. A kedvező trend jövőre felerősödhet, és akár 20 százalék körüli profitbővülést is hozhat a tengerentúli nagyvállalatoknak.

 

Európában még várat magára a fellendülés, érdemi profitbővülés csak 2024 második felétől várható, a következő két negyedévben még apadó eredményekről adhatnak számot a kontinens legnagyobb cégei. Ennek tükrében nem is meglepő, hogy az európai részvényindexek diszkonttal forognak az amerikai társaikhoz képest.

A technológiai nagyágyúk húzzák a piacot

Ezzel együtt az S&P 500 sem számít historikusan drágának – bár olcsónak sem – a jelenlegi 19-es P/E-mutató alapján, a KBC szerint itt is lehet még emelkedésre számítani.

Az összkép viszont csalóka, a rekorddöntés közelében álló S&P 500 indexet ugyanis az idén remekelő technológiai és telekommunikációs szektorok húzzák igazán, míg a hagyományos, defenzívebb szektorok továbbra is szenvednek

– mutattak rá a szakértők.

A zászlóshajónak számító amerikai index a tech szektor ralija következtében fejnehézzé vált, a 15 legnagyobb méretű 38 százalékos súlyt képez a félezer vállalatot tartalmazó kosárban. Az előbbiek kiemelkedő teljesítménye így elfedi a szélesebb piac gyengélkedését.

Amazon opens logistics center in Großenkneten
28 August 2023, Lower Saxony, Großenkneten: Stations for packing orders are located at Amazon's new logistics center on the former Ahlhorn air base. Around 1,000 jobs are to be created at the online mail order company's new site by the end of the year. Photo: Hauke-Christian Dittrich/dpa (Photo by Hauke-Christian Dittrich / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Az amerikai technológiai óriások szárnyalása húzza idén az S&P 500 indexet. Fotó: AFP

Az amerikai motorját technológiai papírok kifejezetten magas árazásúak, de a KBC így is talál mellettük szóló érveket. Az Amazon, az Apple vagy éppen az Nvidia nevével fémjelzett szektortól a következő három évben is két számjegyű eredménybővülésre számítanak az elemzők, tetemes, 760 milliárd dolláros készpénzállományuk pedig a borúsabb gazdasági időkben is válságállóvá teszi őket, sőt adott esetben további felvásárlásokra is lehetőséget ad számukra. Narratívájukat erősíti az is, hogy a technológiai fejlődés a jövőben is a befektetői fókuszban maradhat, a magas külpiaci kitettség miatt ugyanakkor a devizapiaci hatásoknak másoknál sokkal érzékenyebb ez a szektor.

Nem értékelik eléggé a befektetők a jól teljesítő magyar részvényeket

A szakértők véleményt mondtak a hazai tőzsde blue chipjeiről is, amelyek egyaránt a vártnál jobb negyedéves jelentést tettek közzé. A rekordbevételt szállító Magyar Telekomnak az inflációkövető díjkorrekció, valamint a kormányzati megállapodás értelmében kivezetendő közműadó és távközlési pótadó is hátszelet adhat a jövőben. Az utóbbi hónapok ralija után is lehet még tér az árfolyam-emelkedés előtt, mivel erősek a fundamentumok és kedvezők a kilátások.

A csúcsbevételről és a kiemelkedő profitszámokról jelentő OTP eredményét az üzbég leánybank teljesítménye is javította, bár a hitelezés a magas kamatkörnyezetben nem igazán tudott bővülni. Az emelkedő marzsok, a stabil hitelállomány és az alacsony kockázati költségek ugyanakkor egyaránt a magyar nagybank mellett szólnak, értékeltsége továbbra sem magas az európai szektortársakhoz mérve: az árfolyam nagyjából megegyezik az egy részvényre jutó saját tőkével. A bankszektort ezzel együtt most nem igazán kedvelik a befektetők, inkább ennek lehet szerepe abban, hogy a kurzusnak nem sikerült megkapaszkodnia a 14 ezer forintos szint felett.

A Mol a konszolidálódó energiaár-környezetben is felül tudta múlni a piaci várakozásokat, és még egész éves EBITDA-célját is feljebb srófolta 300 millió dollárral. Az olajcég részvényárfolyama ennek dacára továbbra is elmarad a konszenzusos célártól, és a KBC szerint egyelőre nem is látszik olyan felhajtó erő, amely 3000 forint fölé vinné.

A többiekhez hasonlóan erős háromhavi eredményt nyújtó Richternek a tőzsdén jobb és rosszabb időszakai is voltak idén. A 9000 forintos szint ismét akadályt jelent a kurzus előtt, a jelenlegi árfolyamon kissé alulértékelt a papír, a KBC szerint ezért hosszabb távon van tér az emelkedés előtt. A kimondottan erős forint ugyanakkor jelenleg nem kedvez az erősen exportorientált gyógyszergyártónak, visszafogva az árfolyam-emelkedési lehetőséget is.