Rekordegyenleget mutatnak a pénzpiaci alapok, ami táplálja azt az elemzői optimizmust, hogy a részvények és kötvények novemberi emelkedése masszív bikapiacba torkollik. A technológiai részvényektől kezdve a bóvli minősítésű vállalati kötvényekig minden eszköz drágult, miután a biztató inflációs jelentés megerősítette azokat a várakozásokat, amelyek szerint a Federal Reserve megvalósíthatja a puha landolást – anélkül küzdheti le az inflációt, hogy recesszióba taszítaná az amerikai gazdaságot.

U.S.-NEW YORK-STOCKSU.S.-NEW YORK-STOCKS(230313) -- NEW YORK, March 13, 2023 (Xinhua) -- Photo taken on March 13, 2023 shows the New York Stock Exchange (NYSE) in New York, the United States. U.S. stocks ended mixed on Monday. The Dow fell 0.28 percent to 31,819.14, and the S&P 500 decreased 0.15 percent to 3,855.76, while the Nasdaq was up 0.45 percent to 11,188.84. (Photo by Michael Nagle/Xinhua)Xinhua News Agency / eyevineContact eyevine for more information about using this image:T: +44 (0) 20 8709 8709E: info@eyevine.comhttp://www.eyevine.com
Fotó: Northfoto

A széles piacot leképező S&P 500 8,7 százalékot emelkedett ebben a hónapban, míg a technológiai fókuszú Nasdaq Composite 11 százalékkal került feljebb. Miközben az irányadó 10 éves kincstárjegy hozama, amely a kötvényárak emelkedésével csökken, közel fél százalékponttal 4,483 százalékra süllyedt, ami jelentős lépés egy olyan piacon, ahol a napi mozgásokat századpontokban mérik.

Az intézmények és az egyéni befektetők együttesen rekordösszegű, 5700 milliárd dollárt parkoltatnak pénzpiaci alapokban,

amelyek általában 5 százalék feletti hozammal rendelkeznek – az Investment Company Institute adatai szerint. 
A Wall Streeten a beáramló készpénzt sokan bullish jelnek tekinti, mert potenciális hátszelet kínál a részvények és kötvények számára, ha az inflációs kilátások tovább javulnak. Mások azt mondják, hogy ennek a pénznek a jó része egyszerűen átkerült a magasabb hozamú alapokba a hagyományos bankszámlákról. Megkérdőjelezve azt az elképzelést, hogy a pénz a pálya szélén várakozik a piacra lépésre.

Pénzpiaci alapok eszközei
 

„Hosszú idő óta először a készpénz a versenytárs” – mondta Ali Dibadj, a Janus Henderson Investors vezérigazgatója, hozzátéve, hogy amint a rövid távú kamatlábak esni kezdenek, újra más eszközökbe áramlik majd a pénz.

Az ügyfelek végre elkezdték használni az elmúlt hónapokban az értékpapírszámlájukon felhalmozott pénzt, s úgy tűnik, bikapiacra számítanak

– mondta Anthony Denier, a Webull lakossági brókercég vezérigazgatója. A Webull az év elejétől 5 százalékos hozamot kínált a náluk tartott készpénzre, hogy versenyképes maradjon a pénzpiaci alapokkal szemben. Az ajánlat betéteket vonzott, ami a szokásosnál sokkal magasabb készpénzallokációt eredményezett a Webull ügyfeleinél. És Denier szerint csak 

novemberben kezdték nagyobb arányban befektetni a pénzt. Főként technológiai részvényekbe, részvényindex-alapokba és az olcsó kis kapitalizációjú részvényekbe.

A kis kapitalizációjú részvények, amelyek árfolyama általában érzékenyebb a magasabb kamatlábakra, az idén jócskán lemaradt a nagy kapitalizációjú részvények mögött. A különbség novemberben csökkent: a Russell 2000 kis kapitalizációjú index több mint 5 százalékot pattant november 14-én, amikor a vártnál jobb októberi inflációs jelentést közzétették.