Igazán jó híreket kaptak szerdán azok a befektetők, akik az amerikai gazdaság puha landolására fogadtak. A friss adatok azt mutatták, hogy az Egyesült Államok gazdasága éves szinten 5,2 százalékkal nőtt, ami a leggyorsabb negyedéves növekedési ütem 2021 vége óta, amikor az ország feloldotta a Covid-korlátozásokat.

New,York,,Usa,-,October,19,,2018,:,Eataly,-NEW YORK, USA - OCTOBER 19, 2018 : Eataly - Italian food restaurant  in Westfield World Trade Center Mall in Lower Manhattan, New York, USA.
Fotó: Shutterstock

Lendületet adott a részvénypiacoknak a remény, hogy az amerikai gazdaság elkerülheti a recessziót, s a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve jövőre már csökkentheti a kamatlábakat. A Dow Jones Industrial, a Nasdaq és az S&P 500-as index egyaránt pár tized százalékos pluszban állt az adatok közzététele nyomán. 

A gazdaság a korábban becsült 4,9 százaléknál gyorsabban nőtt a harmadik negyedévben. 

A kereskedelmi minisztérium szerint  a korábban becsültnél több volt az állóeszköz-beruházás, valamint az állami és önkormányzati kiadás. A fogyasztói kiadások a negyedév során éves szinten 3,6 százalékkal nőttek, szemben a korábbi 4 százalékos becsléssel.

A közgazdászok arra számítanak, hogy a növekedés lassulni fog a negyedik negyedévben, mivel a fogyasztók visszafogják költekezésüket. A Federal Reserve Bank of Atlanta GDPNow modellje szerint a reál-GDP év per év alapon 2,1 százalékkal bővül a negyedik negyedévben.