Megcsúszott a forint az euróval szemben az elmúlt napokban, a piacok ugyanis elkezdték egyre erőteljesebben árazni az MNB holnapi kamatdöntésének következményeit: a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Virág Barnabás ugyanis múlt héten szinte minden kétséget kizáróan arra engedett következtetni nyilatkozatában, hogy a jegybank 75 bázisponttal csökkenti majd az alapkamatot, kivágva ezzel a forint egyik legerősebb támaszának egy részét.

Budapest,,Hungary,-,Jun,11,,2022:,The,Hungarian,Forint,Coins
Az euróval szemben gyengül, a dollárral kapcsolatban tartja magát a forint.
Fotó: Shutterstock

Átmeneti lehet a hullámzás a forint árfolyamán

A forint az euróval szemben az elmúlt 10 napban 0,5, míg az elmúlt 5 napban 0,94 százalékot vesztett értékéből, ma reggel óta 0,2 százalékkal került lejjebb a kurzus. Az ING előrejelzése szerint a forint jelenlegi kilengése átmeneti jelenség lehet csak csupán, elsősorban a piacok iránykeresését mutatja be. A héten 376 környékére várják az árfolyamot, a jelenlegi jegyzés 379,2-n áll.

Megcsúszott a forint árfolyama a közös európai valutával szemben.

A forint a dollárral szemben eközben példásan tartja magát, igaz, ehhez a zöldhasú átfogó gyengélkedése is asszisztál. Az elmúlt 10 nap során 1,6 százalékot erősödött a forint ezen relációban, 5 napos távlatban azonban már stagnálást mutat a kurzus, ami relatív lendületvesztésként is felfogható. Egy dollárért jelenleg 347,06 forintot kell fizetni. 

A dollár a számára talán legfontosabb devizapiaci relációt jelentő euróvonalon közel 2 százalékot gyengült az elmúlt 10 nap során, múlt hét közepe óta pedig 0,64 százalékos mínuszt mutat a kurzus, mely jelenleg 1,09-en áll.

Decemberre 7 százalék alá csökkenhet az infláció

Az Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF) budapesti konferenciáján Varga Mihály pénzügyminiszter után az MNB alelnöke, Virág Barnabás is optimista előadást tartott : szerinte biztatóak a mutatók, ezért decemberre akár 7 százalék alá is eshet a hazai mértéke, az alapkamat pedig 11 százalék alá.