A Bloomberg értesülései szerint a Richter forgalomba hozhat három cukorbetegség ellen kifejlesztett generikus gyógyszert az orosz piacon, melyek gyártói korábban kivonultak Oroszországból. Az értesüléseket a hírügynökségnek nem erősítette meg a gyógyszergyártó, a Világgazdaságnak viszont igen, emellett pontosítottak a reggel megjelent információkon.

20220303 Budapest Richter Gedeon Nyrt. Gyógyszergyár külső
Oroszország tradicionális piaca a Richternek. 
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Beke Zsuzsa, a Richter PR- és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója a VG-nek elmondta, az orosz piacon bevezettek három olyan, cukorbetegség kezelését szolgáló generikumot, amelyekkel a Richter már több más országban is jelen van. Hozzátette:

Az orosz piacon tudomásunk szerint nincs hiány az originális készítményekből és nem is jellemző, hogy olyan létfontosságú termékek esetén, amelyek generikus változatát most a Richter piacra vitte, a készítmény eredeti változatát gyártó vállalatok kivonuljanak. A szóban forgó gyógyszerek generikus változataival már piacra léptek más hazai, illetve külföldi gyártók is Oroszországban.

A reggeli hírek úgy szóltak, hogy a Richter egyszerre három, a 2-es típusú cukorbetegség esetén a vércukorszint normalizálására szolgáló generikus készítményt értékesítését fogja megkezdeni Oroszországban. Az eredeti készítményeket az amerikai MSD és a svájci Novartis gyártja, ezek a gyártók az orosz–ukrán háború kitörését követően kivonultak Oroszországból. Utóbbi azonban nem pontos, a Novartis folytatja az üzleti tevékenységet Oroszországban – a gyógyszer-értékesítés humanitárius okokból mentesül a gazdasági szankciók alól. Nem tűnt el az orosz piacról az MSD sem, annyi igaz, hogy több termék – például a bárányhimlő és a kanyaró elleni gyógyszerek – beszállítását felfüggesztette. 

A gyógyszeripar felelőssége, hogy folyamatos és biztonságos gyógyszerállást garantáljon a betegeknek és egészségügyi szakembereknek. Ennek a felelősségnek, a fenntartható piaci jelenlétnek pedig csak a termékportfólió folyamatos karbantartásával lehet megfelelni, amelynek része az új termékek bevezetése is – indokolta a lépés hátterét Beke Zsuzsa. Az oroszországi bevételre várható hatásról nem kaptunk választ. 

Megugorhat a kereslet a Richter fogamzásgátlói iránt Oroszországban

Júliusban jelentették be Oroszországban, hogy a terhesség sürgősségi megszakítására szolgáló tablettákat jövőre csak receptre lehet majd értékesíteni, ezért a nők már most nagyobb arányban fordulnak a fogamzásgátlókhoz, ami tovább pörgetheti egyebek közt a Richter Drovelisének az eladásait is.