Az euró-forint jegyzése kedden napközben többször is átlépte a kritikus szintnek számító 200 napos mozgóátlagot. A várakozásnak megfelelő kamatdöntés után most a piac Virág Barnabás MNB-alelnök üzenetét várja. 

20220915 Budapest 
Pénz 
Forint - Euro

Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
Fotó: Vémi Zoltán

A kamatdöntés előtt intenzív forintgyengülést láthattunk, melynek során az euró-forint áttörte a 200 napos mozgóátlagot. Majd a kamatdöntést követően dinamikus forinterősödés kezdődött, s az euró-forint letörte a délelőtt átlépett technikai szintet, s újra a 200 napos mozgóátlag alá került. Ám a döntés után egy órával megjelenő jegybanki közlemény előtt újra gyengült a forint, s az euró-forint kurzusa a keddi nap folyamán másodszor került a 200 napos mozgóátlag fölé.

A 200 napos mozgóátlag, amely most 379,60-nál húzódik, kritikus szintnek tűnik, amennyiben az elmúlt napokban többször is áttörte, majd letörte a kurzus. A rövid távú technikai kép felfelé mutat, egy szeptember óta tartó csökkenő trendcsatornából próbál felfelé kilépni a jegyzés. Szignifikáns áttörés esetén a következő fontosabb ellenállás 382,50 közelében adódhat. Míg az erős oldalon a 377,20 közelébe húzódó Fibonacci-szint képez támaszt. 

Az MBH Bank elemzőinek gyorsértékelése szerint az irányadó kamat csökkentésének várható folytatása ellenére sem várható jelentősebb gyengülés a forint árfolyamában. Egyrészt a külső egyensúly, a folyó fizetési mérleg markáns javulása ellensúlyozhatja a kamatcsökkenések hatását, támaszt adva a forint árfolyamának. Másrészt a kamatcsökkentési ciklust, a hazai kamatok normalizálódását már beárazták a határidős piacok. Harmadrészt a reálkamat már pozitívvá vált, az meredek csökkenése miatt pedig a következő hónapokban érdemben növekedhet, így az elvárt hozam is csökkenhet. Az EUR/HUF árfolyam esetében év végére továbbra is 378-as szintet várunk, bár kilengések nem zárhatók ki se a gyengébb, se az erősebb irányba, azonban jóval kisebb mértékűek lehetnek a tavalyi turbulenciákhoz képest. Gyengébb irányba esetlegesen nem várt nemzetközi piaci turbulenciák, erősebb irányba az uniós forrásokhoz való hozzáférés mozdíthatja a forint árfolyamát.