A nemzetközi piacok ingadozása ellenére a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) októberben is tartotta a formáját, a BUX 56 ezer pont felett, 56 035,15 ponton fejezte be a hónapot, 0,4 százalékkal növekedett szeptember óta. Az azonnali piac részvényforgalma ezúttal mérsékeltebb volt, 168 milliárd forintot tett ki a hónapban, amely 8 milliárd forint értékű napi átlagnak felel meg – derül ki a BÉT közleményéből.

20231016 Budapest 
Budapesti Értéktőzsde  
BÉT 

Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG20231016 Budapest Budapesti Értéktőzsde  BÉT Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
A Waberer’s és a Rába részvényárfolyama is megugrott a Budapesti Értéktőzsdén. Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A nemzetközi részvénypiacok vegyes hónapot zártak októberben, az amerikai és az ázsiai tőzsdék is erősen ingadoztak. A tendencia elsősorban a monetáris feltételek szigorodására, azon belül is az inflációs nyomással kapcsolatos aggodalmakra, illetve a bizonytalanságára vezethető vissza, emellett a geopolitikai feszültségek is elbizonytalanították a befektetőket. 

A globális összképpel szemben a hazai tőkepiac meg tudta tartani a stabilitását októberben is: a BUX index, 0,4 százalékos növekedéssel, 56 035,15 ponton zárta a hónapot, legmagasabb értékét, 57 075,3 pontot október 18-án érte el.

Húsz százalék feletti hozamot is kaszálhattak a tőzsdézők

A legnagyobb, 80,6 milliárd forint értékben októberben is az OTP Bank részvényeivel zajlott a kereskedés, a bankpapírt a Richter Gedeon és a Mol követte, az előbbi 35,7 milliárd, az utóbbi 28,2 milliárd forintos forgalommal zárta az októbert. A mindössze 7,3 milliárd forintos kereskedési forgalmat generáló Magyar Telekom papírjai 4,4 százalékkal a legjobb teljesítményt nyújtották a blue chipek közül. A Mol 2,9 százalékkal, az OTP 1,1 százalékkal került feljebb, a Richter árfolyama ellenben majdnem 5 százalékkal ereszkedett.

A mid-capek közül a Nordtelekom, a Rába és a Waberer’s emelkedett ki 26, 20,6 és 10,6 százalékos részvényárfolyam-növekedéssel.

A befektetési szolgáltatók versenyét októberben a Wood & Company zárta az élen, 88,1 milliárd forinttal, a második–harmadik helyet pedig a Concorde és az Erste érte el 82,6 és 73,9 milliárd forinttal.

A BUX index alakulása 1 hó
 

A hónap kiemelt eseményeként a BÉT bemutatta a nyolcadik BÉT50 kiadványt az immár tradicionálisnak tekinthető, a hazai tőkepiac krémjét felvonultató szakmai konferenciáján.

Középmezőny a magyar tőzsdén: az a jó hír, ha nincs hír

A BUMIX idei teljesítménye 36,7 százalék árfolyamplusz, alaposan felülteljesítve a 28,7 százalékkal menetelő vezető mutatót, a BUX-ot.