A 10 éves futamidejű Prémium Magyar Állampapírt leszámítva több bank kötvénye jóval magasabb kamatot kínál, mint a lakosság és az intézmények előtt elérhető forintos államkötvények. Jelenleg 12 százalékos éves kamat érhető el több hazai pénzintézet kötvényének tartásával, egy éve pedig még ennél is magasabb kamatért cserébe zsákolhattak a lakossági befektetők a banki hitelpapírokból. Meg is tették, egy év alatt 70 milliárdról 500 milliárd forintra hízott a háztartások bankikötvény-állománya.

MBH Bankfiók
Érdemes betérni a bankfiókokba, magas kamat mellett jegyezhetők a pénzintézeti kötvények. 
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az OTP Bank jelenleg elérhető fix kamatozású kötvénye ha nem is sokkal, de többet fial az Egyéves Magyar Állampapírnál. Az utóbbi 8 százalék kamatot fizet, az OTP egyéves fix kamatozású kötvénye 8,5 százalékot. A termék jegyzési időszaka november 17-ig tart, a lejárat onnan számítva egy év. 

Egy éve sokkal jobb üzlet volt az OTP kötvényeiből jegyezni, aki például tavaly novemberben vett a hitelintézet 3 éves futamidejű, fix kamatozású papírjaiból, 

évi 15 százalékos kamatot realizált a 2025. november 18-i lejáratig. 

Nem is csoda, hogy 25,5 milliárd forintért vettek a befektetők a hároméves kötvényből. Ennél is több – 27,3 milliárd forintnyi – fogyott az idén februárban piacra dobott, de csak egyéves futamidejű kötvényből, 11 százalékos kamat mellett. 

12 százalék kamattal nem tudnak versenyezni a hasonló futamidejű állampapírok

A bank kínál változó kamatozású kötvényt is, ezt két hete bocsátották ki. Tekinthető a termék a bankközi kamathoz indexált állampapírok alternatívájának is, a különbség annyi, hogy a „B” sorozatú államkötvények kamatát a 3-hónapos Buborhoz kötik, míg az OTP a 12 hónapos bankközi kamatot veszi alapul, és ezt fejeli meg fél százalékponttal. De most még fix 12 százalék az aktuális éves kamat, 2024. decembertől vált át 12 havi Bubor plusz 50 bázispont kamatozásra.

Háztartások banki kötvényállománya 2023. augusztus
Ráharapott a lakosság a banki kötvényekre

Az Erste jelenleg jegyezhető, fix kamatozású forintkötvénye szerényebb hozamot biztosít a befektetőknek, mint a magyar állam. Kétéves futamidőre kínál a pénzintézet évi 8 százalék kamatot, ehhez képest a Kincstári Takarékjegy évi 8,5 százalékkal kamatozik. Épp egy éve viszont elég nagyot szólt az Erste ajánlata, akkor bocsátották ki a másfél éves futamidejű, évi 15 százalékkal kamatozó forintkötvényüket. 

Az állampapírokkal való összehasonlíthatóságot azonban nehezítette, hogy az Erste ezen kötvénye csak a jövő május végén esedékes lejáratkor fizet kamatot (23,3 százalékot), a futamidő közben nem. 

Egy éve a bankoknak bőven megérte ilyen magas kamatozású kötvénykibocsátással forrást bevonni,

hiszen azt tavaly október 15. és idén május 23. közt 18 százalékon helyezhették el a jegybank overnight betéti tenderein. (Az overnight kamat már megegyezik az alapkamattal, amely 12,25 százalék.)

Az MBH Bank fiókjaiban most is lehet jegyezni a pénzintézet relatíve magas hozamot biztosító kötvényeiből, a 2025 februárjában lejáró papírok kamata évi fix 12 százalék. Itt arra kell figyelni, hogy nem névértéken, hanem már felette, 101,3 százalékos árfolyamon lehet a kötvényből jegyezni, amely tartalmazza az augusztus 8-tól ketyegő felhalmozott kamatot. A harmadik sorozatrészletnél tartó 2025/A nevű kötvényből eddig 9,6 milliárd forintnyit bocsátottak ki. 

Könnyű elkerülni az adózást

A bankok által kibocsátott kötvények kamata után adófizetési kötelezettség keletkezik, ezért a pénzintézetek TBSZ - vagy NYESZ-számlákra ajánlják elhelyezni az általuk kibocsátott hitelpapírokat, máskülönben 15 százalék terheli a kamatot, ami ráadásul idén júliustól kiegészül 13 százalékos szochólevonással is.  

Van élet az állampapírokon túl: ezekbe a kötvényekbe érdemes fektetni

Bár a referenciahozamok 2008 végén voltak a jelenlegihez hasonló szinteken, ennek ellenére manapság is érdemes kötvénybefektetésekben gondolkodni, rövid, illetve hosszú lejáratú értékpapírok segítségével.