BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Hidroelectrica

Célba ért a szocho üzenete, sorra nyitják a tbsz-eket a megtakarítók, de roham azért nincs

Július 1-jétől a kamatadó mellett szociális hozzájárulási adó is terheli az újonnan elhelyezett befektetések nagy részét. De ez a teher is kibekkelhető tartós befektetési számlák segítségével.

Egyelőre vegyes a kép a Világgazdaság által megkérdezett befektetési szolgáltatóknál és kereskedelmi bankoknál, van, ahol látványosan megnőtt az elmúlt 30 napban az ügyfelek részéről az érdeklődés a tartós befektetési számlák (tbsz) iránt, máshol viszont nincs különösebb roham, de csak azért, mert szinte az összes ügyfelük tbsz-en parkoltatta megtakarításait, így gondoskodva arról, hogy az elért hozamot semmiképp se kelljen megosztani az állammal. 

Mindenesetre több bank és befektetési szolgáltató előrehozta a szokásos év végi tbsz-számlanyitási kampányát. Nem véletlenül: épp egy hónapja jelentette be a kormány, hogy számos befektetés hozama után július 1-jétől az addig érvényben lévő kamatadó vagy árfolyamnyereségadó (15 százalék) mellett 13 százalék szociális hozzájárulási adót (szocho) is fizetni kell. Az intézkedés az állampapírok felé tereli a keresletet, 

aki pedig más megtakarításban gondolkodik, annak a tbsz a kézenfekvő megoldás.

Businessman,Holding,Euro,Cents,Coins,Dollar,Bills,On,Table,With
Szocho ellen is véd a tbsz, kérdés, elhozza-e az extraadó a befektetési forma reneszánszát. Fotó: Shutterstock

Valóban érzékeltünk egy aktívabb tbsz-számlanyitási kedvet, egy normál hónaphoz képest majdnem 50 százalékal több ilyen számla nyílt nálunk az előző hónapban, és ez várhatóan folytatódni fog a következő hetekben is. A rajtuk lévő vagyon is minden bizonnyal jelentősen fog nőni

– mondta a Világgazdaságnak Herczku György, a KBC Securities vezérigazgatója. 

A szocho kivetése nem váltott ki számlanyitási rohamot a Concorde Értékpapír Zrt.-nél, mint a VG-nek jelezték: 

A nálunk befektető ügyfelek meglehetősen tudatosak pénzügyileg, túlnyomó többségük eddig is kihasználta a tbsz előnyeit, a magánszámlákon kezelt vagyon oroszlánrésze most is tbsz-eken van.

Mennyi az annyi? Mire jó a tbsz?

Március végén 262 105 tbsz-értékpapírszámlával rendelkeztek a megtakarítók, ebből 144 573-at nyitottak bankoknál, 105 554-et befektetési szolgáltatóknál és 11 978-at bankok és brókercégek fióktelepénél. A tbsz-ek darabszáma 5 és fél ezerrel haladta meg a 2022 március végi számot. Piaci érték szerint a tbsz-eken 3260 milliárd forint megtakarítás pihent, ebből a banki tbsz-en volt 53 százalék, brókercéges számlákon 43 százalék, a maradék 4 százalékot pedig fióktelepek kezelték. Az aktuális vagyontömeg nincs csúcson, hiába teljesítettek jól az első fél évben a tőzsdék, ez még csak később mutatkozik meg a statisztikákban. 2022 végén 3455 milliárd forint megtakarítás koncentrálódott a tbsz-eken, az abszolút rekord pedig a 2022. szeptember végi 3561 milliárd forint. A tbsz-konstrukció 2010 óta létezik, mindenki évente egy adott szolgáltatónál egy tbsz-t nyithat. 2021-től már az összes tbsz tartós befektetési értékpapírszámla, azóta tartós befektetési betétszámla már nem nyitható.

A portfóliókezelést, private bankinget igénybe vevő réteg igen tudatosan reagál a változásokra, és optimalizálja a portfólióját – ezek a Hold Alapkezelő tapasztalatai, ahol szintén nagyobb az aktivitás az utóbbi hónapban a tbsz irányába.

Az MBH Banktól pedig azt a visszajelzést kaptuk, hogy az elmúlt években a lakossági megtakarításokban és befektetésekben jelentős pozíciót szereztek a magyar és a lakossági állampapírok, amelyek térnyerését fokozta a tavalyi évben megemelkedett kamatkörnyezet. 

A július 1-jétől hatályba lépő szocho híre júniusban ezt a trendet erősítette. A tbsz-számlák penetrációja nőtt, de nem kiugró mértékben. 

Ennek egyik oka a rendelkezésre álló viszonylag rövid reagálási idő volt, a másik pedig az, hogy a tbsz 5 éves elkötelezettséggel jár. Összességében elmondható, hogy az új adóhatás az MBH Banknál a lakossági portfóliókban a korábbi tendenciákat megerősítette, de szignifikáns átrendeződést nem okozott sem termék-, sem pedig számlatípus-relációban. 

Ami miatt nagyobb fókuszt kaphat a tbsz, az az, hogy ha fel is bontják a futamidő lejárata előtt, szochokötelezettség nem képződik rajta

– vélik az MBH Banknál.

A privát banki (PB) oldalon pedig már az elmúlt években alábbhagyott a tbsz-nyitási kedv, annak ellenére, hogy a befektetési időtávot tekintve jól illeszkedik a PB-megtakarításokhoz. Az MBH Bank szakértői szerint ennek oka, hogy a lakossági állampapírok más típusú számlákon is adómentesen tarthatók, másrészt az évről évre történő tbsz-nyitás előfeltétele a folyamatos jövedelembeáramlás, amely nem feltétlenül adott minden korosztály esetén. 

Kevesebb pénz van tbsz-eken, mint amennyi az OTP csoport pillanatnyi értéke (3368 milliárd forint)

A 13 százalékos mértékű szociális hozzájárulás bevezetése újra ráirányítja a befektetők figyelmét a tartós befektetési számlákra

– ez a K&H Bank várakozása. Mint azt a szakmai blogjukon, a Trendmonitoron írták, az adóváltozás miatt a július 1. után indított befektetéseken realizált hozamot – néhány kivétellel – már összesen 28 százalékos mértékű levonás terheli. 

A tbsz előnye itt mutatkozik meg, mert az azon elért jövedelmet a törvény nem kamatjövedelemnek, hanem „tartós befektetésből származó jövedelemnek” nevezi. Ez a Trendmonitor szerint azt jelenti, hogy a tbsz-en megtermelt hozam után nem kell szociális hozzájárulást (sem) fizetni. A bank szakértői azt javasolják, hogy akinek lehetősége van rendszeres befektetésekre, öt éven keresztül minden évben nyisson tbsz-t, így a befektetés adómentessége kimaxolható. Ezzel öt év után a megtakarítónak minden évben felszabadul egy adómentes befektetése, ami azután felhasználható, vagy újabb tbsz-nyitással ismét befektethető.

online bankolás
Fotó: Shutterstock

„Szocho ellen is véd” – így néz ki az Erste Marketen elérhető, nem sokkal a kormányrendelet után indított tbsz-promóció. Itt a bank szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy a tbsz lényege: a 15 százalékos személyi jövedelemadó és a 13 százalékos szociális hozzájárulási adó kedvezőbbé tehető, vagy teljesen megszüntethető, ha az ügyfél a megtakarítását nem veszi fel a tbsz-ről a nyitást követő 3–5 éven belül.

Van néhány dolog, amit érdemes figyelembe venni a tbsz-ekkel kapcsolatban:

– Magyar állampapírt nem érdemes tbsz-en tartani, mert a 2019. június után kibocsátott államkötvények hozama egyébként is adómentes, bármilyen banki, befektetői szolgáltatói vagy kincstári számlán is tartjuk.

– Aki mégis tbsz-en tart magyar állampapírt, és a számlát 5 éven belül felbontja, annak kamatadót kell fizetnie (a tbsz-jogszabály felülírja az állampapírok kamatadó-mentességét szabályzó jogszabályt).

– A tbsz-en elért ügyleti veszteséget nem lehet más számlán elért nyereséggel szembeállítani.

– A tbsz-en tőkeáttételes pozíciót nyitni a szokottnál is kockázatosabb, mert ha veszélyes szintre csökken a fedezet, akkor nincs lehetőség pótlólagos befizetésre a gyűjtőévet követő 5 évben, tehát a veszteséges pozíciót nem lehet pótlólagos fedezettel finanszírozni, le kell zárni.

Nem csak az állampapírokkal lehet elkerülni az új adóterhet

Az ingatlanalapok kamatait sem érinti az új, 13 százalékos szochoteher.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.