Újra népszerűvé válhatnak 2024-ben az államkötvények az idei „brutális” év után, bár az inflációs és vállalati hitelkockázatokat továbbra is figyelembe kell venniük a befektetőknek – vélik az Amundi stratégái.

Paris,,France,-,October,30,,2022:,Sign,On,The,Headquarters
Az Amundi szerint jövőre ismét előtérbe kerülhetnek az állampapírok. Fotó: Shutterstock

 

Megisszák a cégek a magas kamatok levét, eljön az az ideje

Az optimista kötvénybefektetők legtöbbje még 2022 végén is azt a forgatókönyvet valószínűsítette, hogy az és a egyaránt visszaesik, amit majd gyors kamatcsökkentés követ. Ehelyett a kötvények idén ismét alulteljesítettek, a kitartóan feszes munkaerőpiaccal és a makacsul magas inflációs környezetben, ami mellett a jegybankárok egyelőre vonakodtak lejjebb vinni az irányadó kamatokat.

Az idei év fájdalmas volt, hogy egyértelmű legyek

idézi a Reuters Vincent Mortier-t, a 2,1 ezermilliárd dollárnyi vagyont kezelő Amundi befektetési igazgatóját, aki a vállalat jövő évi piaci kilátásokat bemutató, csütörtöki eseményén állt elő a prognózissal.

A legnagyobb európai vagyonkezelő azzal számol, hogy a magas kamatkörnyezet gazdasági lassulást fog okozni jövőre, ami általában jó forgatókönyv az állampapíroknak, de nem kedvez a vállalati kötvényeknek.

Szerinte a hosszú lejáratú amerikai állampapírok hozama valószínűleg nagyobb mértékben esik majd, mint a rövidebb lejáratoké, így a 10 éves államkötvény hozama 2024 végére 3,7 százalékra ereszkedhet a jelenlegi 4,5 százalék körüli szintről.

A vártnál nagyobb esetén a tízéves állampapír hozama három százalékra csökkenhet, de a mi fairérték-becslésünk 3,7 százalék

– mondta Mortier.

A  japán jenre és az indiai tőzsdére is érdemes figyelni

A befektetési igazgató szerint az infláció vártnál nagyobb vagy kisebb irányú változása most az egyik olyan jelentős kockázat, amelyet a piacok egyelőre figyelmen kívül hagynak. A másik ilyen rizikó a vállalati hitelkockázatokkal szembeni befektetői elbizakodottság.

Ami a tőzsdét illeti, az Amundi jelenleg alulsúlyozásra ajánlja az amerikai részvényeket a továbbra is magas árazások miatt, az ázsiai piacokat illetően ugyanakkor konstruktív, az európai részvényekkel szemben pedig semleges álláspontot képvisel.

A devizapiacok idei „fénypontja” a japán jen volt, ami még jelenleg is olcsó, ezért a jegyzése tovább drágulhat az alapkezelő szerint. Az Amundi a japán és az indiai részvénypiac kilátásait is optimistán látja.

Új Prémium jön – napok maradtak eldönteni: az újat vegyük, vagy amíg lehet, a régit

Az utolsó napokban komoly tolongás várható az idei magas inflációt magas kamattal követő régi sorozatért.