Hétfőn még lehúzta a magyar piacot a nemzetközi rossz hangulat, de kedden már attól sem zavartatta magát a BUX, hogy a német DAX index délután 0,07 százalékos mínuszban vergődött. 

BET
A forint és a magyar a nap nyertese. 
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Napon belül ezer pontot menetelt a pesti tőzsde vezető indexe, s kedden délután már 56 900 pont fölé szúrt a jegyzés, ami közel 1,8 százalékos emelkedés. A régiós versenytárs, a lengyel WIG index is jól muzsikál, bő 1 százalékos pluszba emelkedett. 

A hetet eséssel nyitó OTP-részvénynek komoly lökést adott, hogy az HSBC minden eddiginél magasabbra, 23 150 forintra taksálja a vezető hazai bankrészvény értékét. Várakozása szerint 70 százalékot ralizhat a papír, de több más elemzőház szerint is új csúcsra emelkedhet az árfolyam belátható időn belül. A bankrészvény kedden délután 13 970 forint közelébe emelkedett, ami 2,87 százalékos pluszt jelent.

A Mol ott folytatta, ahol előző nap abbahagyta, s a hétfői másfél százalékos emelkedés után, kedden délutánig 1,23 százalékost pluszt produkálva, 2800 forint fölé kapaszkodott. 

A hétfőn még gyengélkedő Richter is magára talált, s a felszúrásokkal tarkított napon, 1,26 százalékos plusszal 8600 forint fölé lendült. 

A Magyar Telekom a hétfői esés nagyjából felét visszaszedte magára kedden, s 600 forint fölé tornászta magát.

A múlt héten 500 forint alól 1500 forint fölé ralizó MBH Jelzálogbank közel 10 százalékot zuhant, s már 1130 forint közelében jegyzik. 

 

Kedden délelőtt még a 380-as szintet tesztelte az euró-forint kurzus, a magyar fizetőeszköz gyenge oldalán, több felszúrással átlépve ezt az ellenállási szintet.  

Aztán délután fordult a kocka, meredek forinterősödés kezdődött, s 378,7 közelébe süllyedt az euró-forint jegyzés. Technikai alapon a 377,2-nél levő támaszig van tere a forint erősödésének.