Ötödével zsugorodott a Bayer tőzsdei értéke szűk egy nap alatt, miután a német vegyipari-gyógyszeripari óriásvállalat vasárnap bejelentette, hogy leállítja új véralvadásgátló gyógyszerének hatékonyságát és biztonságosságát vizsgáló késői fázisú klinikai tesztjeit.

Whippany,,Nj,,Usa,-,August,16,,2022:,Bayer,Healthcare,U.s.
Három éve nem látott zuhanásba kezdett a Bayer részvényárfolyama. 
Fotó: Shutterstock

Az asundexian nevű készítmény kudarca újabb csapást jelent a bajba jutott gyógyszergyártónak, mivel legígéretesebb fejlesztési projektjét tette kétségessé.

A leverkuseni társaság közlése szerint saját véralvadásgátlója a III. fázisú kísérletek során gyengébbnek bizonyult a stroke megelőzésében a nagy kockázatú betegek körében, mint a Bristol-Myers Squibb és a Pfizer által kifejlesztett rivális készítmény, az Eliquis.

A Bayer a gyógyszertől éves szinten ötmilliárd eurós bevételre számított, azt remélve, hogy az új készítmény képes lesz pótolni az eddigi csúcskészítményének számító Xarelto 2026-tól kieső forgalmát, amit az európai szabadalmi védettség elvesztése okoz majd.

Jelentős negatívumként értékeljük a fejleményt, mivel az asundexian a Bayer kulcsfontosságú fejlesztés alatt álló terméke bolt, a klinikai vizsgálat pedig a készítmény fő indikációjára vonatkozott

– értékelt hétfői elemzői jegyzetében a Morgan Stanley.

A JPMorgan is jókora csalódásként értékeli az asundexian kudarcát, ami becslésük szerint 11,7 euróval csökkenti egy értékét a kieső bevételeken keresztül.

Az utóbbi napokban igencsak rájár a rúd a Bayerre, a cég múlt héten szennyeződés miatt kénytelen volt visszahívni egy tételt a Vitrakvi nevű rák elleni gyógyszeréből az Egyesült Államokban, egy Missouri állambeli bíróság pedig több mint 1,5 milliárd dollár kártérítés megfizetésére kötelezte a Roundup gyomirtóval kapcsolatos perben.

 

A részvényárfolyam 2020 októbere óta a legrosszabb napját éli, akkor 13 százalékot zuhant a részvényárfolyam. A Bayer vesszőfutását a német blue chip index is megérezte, a DAX délután fél négyig 0,2 százalékot ereszkedett az alapvetően optimista kereskedői hangulat mellett is.