Az azbeszttartalmú, vagy annak tartott hintőporokkal rendesen meggyűlt a Johnson & Johnson (J&J) és a Merck-Bayer páros baja. A rákkeltő összetevővel lágyított hintőporok forgalmazását már régesrég beszüntették, de a nyomukban járó perek még jó ideig velünk élnek. 

August,25,,2022,,Brazil.,In,This,Photo,Illustration,,A,Person
August 25, 2022, Brazil. In this photo illustration, a person uses Johnson  Johnson baby powder on their hands. The company will suspend the sale of the product from 2023
A Johnson & Johnson állítja, hogy hírből sem ismeri az azbesztet, mégis hajlandó fizetni a károsultaknak.
Fotó: Shutterstock

Annyi közös bennük, hogy a hintőpor és a felperesek megbetegedése közötti közvetlen összefüggést eddig egyetlen amerikai bíróság sem állapította meg cáfolhatatlan tudományos bizonyítékokra alapozva, de ez nem gátolta meg őket abban, hogy a gyártót esetenként sok millió dolláros kártérítésre kötelezzék. 

Lezárta volna a pereket a J&J, de mellélőtt 

A J&J hintőporpereiről folyamatosan beszámoltunk, ott most a kifizetésekre létrehozott, mással nem is foglalkozó leányvállalat csődbe viteléről folyik a jogi vita a csoportos perek indítói és a cég között a bíróságon. 

Ennek a lényege, hogy J&J az üres cégbe (LTL Management) bevitt 8,9 milliárd dollárból fedezné a folyamatban lévő pereket, egy centtel sem akar többet fordítani erre, osztozzanak a károsultak a rendelkezésre álló összegen úgy, ahogy tudnak. A 38 ezer károsult ügyvédei szerint a J&J ezzel az egyébként legális trükkel akar kibújni a teljes anyagi felelősségvállalás alól, ami megengedhetetlen. 

A J&J és az LTL azzal érvelt, hogy a csődeljárás keretében rendezetten, tisztességesebben, hatékonyabban és méltányosabban lehet szétosztani a kártérítésként felkínált pénzt a felperesek között, mint ha azt a bíróságokra bíznák, utóbbiak ugyanis hasraütésszerűen döntenek, egyeseknek százmilliókat, másoknak pár ezer dollárt, vagy semmit sem ítélve.

A J&J-nek a talkperekkel kapcsolatos kiadásai már elérték a 4,5 milliárd dollárt és a végét még nem is látni

Ez az ügy itt tart most.

Nem jött be a Merck trükkös jogértelmezése

A héten a Merck & Co. hintőporpereiben is kulcsfontosságú ítélet született. Az alsó fokú bíróság áprilisi döntését a delaware-i legfelsőbb bíróság megerősítette, kimondva, hogy a Bayer nem tartozik semmilyen anyagi felelősséggel a Merck & Co.-tól még 2014-ben átvett fogyasztási-egészségügyi portfólió egyes termékeivel kapcsolatos kártérítési perek ügyében. 

Los,Angeles,,California,,United,States,-,02-01-2023:,A,View,Of
Dr. Scholl lábápolási termékek választéka egy kaliforniai áruházban.
Fotó: The Image Party

A Merck & Co. 14,2 milliárd dollárt kapott akkor a Bayertől a többi között a Dr. Scholl lábápolási termékeket (és hintőport) tartalmazó üzletágért, és úgy gondolta, hogy a termékkel együtt a kártérítési felelősséget is továbbadta a német vegyipari-gyógyszeripari óriásvállalatnak. Legalábbis 2021. október 1-jével, az adásvételi szerződésben ugyanis az szerepelt, hogy 

a Merck & Co. hét éven át felel még a kártérítési kötelezettségekért, azt követően a Bayer fizet, ha ellene ítélnek.

Ez így is van, csakhogy amint azt Nathan Cook, az első fokon eljáró delaware-i bíró megállapította, a 2014-es adásvételi megállapodás a hintőporperekre nem vonatkozik. 

Nyolcvannál is többen várnak kedvező ítéletre

A Bayer egyik ügyvédje a tárgyalásról készült jegyzőkönyv szerint tavaly decemberi meghallgatásán azt mondta, hogy több mint 80 ilyen per van folyamatban. Az amerikai bírói gyakorlat szerint a károsultak milliós kártérítésre számíthatnak – amennyiben a lábujjaik közé bedörzsölt hintőpor és a rákos megbetegedés közötti szerves kapcsolat valamilyen szinten igazolható. 

A csütörtöki ítéletet közleményben üdvözölte a Bayer, amelynek már teli lehet a hócipője a felvásárlásokkal megörökölt perekkel. 

Mint ismert, a Bayer az amerikai növényvédőszer és vetőmaggyártó Monsantóért öt éve 63 milliárd dollárt fizetett, majd a nyakába szakadt a rákkeltőnek tartott Roundup gyomirtóval kapcsolatos perözön. 2020-ban az akkor még függőben lévő Roundup-ügyek többségét 10,9 milliárd dollárig terjedő összegben rendezte, de még mindig több mint 40 ezerrel kell szembenéznie. 

Malmedy,,Belgium,-,May,4,,2016:,Shelves,With,A,Variety
A Monsantóval együtt a Roundup-pereket is a nyakába vette a Bayer.
Fotó: defotoberg

A közelmúltban kilenc egymást követő győzelem után három olyan pert vesztett el, amelyekben a megítélt összeg meghaladta az 500 millió dollárt – írja a Reuters.