A meghirdetett mennyiségnél 136,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 176,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Budapest,,Hungary,-,Beautiful,Aerial,Skyline,View,Of,Buda,Castle
Állampapírok: rástartoltak az intézményi befektetők. 
Fotó: Shutterstock

Az ÁKK 15 milliárd forintért vitt piacra 3 éves, 15 milliárd forintért 5 éves és 10 milliárd forintért 10 éves lejáratú államkötvényt. A kereslet azonban szokatlanul magas volt, a hároméves papírokra 7-szeres volt a lefedettség, a két hosszabb papírra pedig 10-11-szeres.

A 3 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 109 milliárd forintnyi ajánlatából az ÁKK, megemelt értékesítéssel, 61,5 milliárd forintot fogadott el. Az aukciós átlaghozam 7,53 százalék volt, 41 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakultnál.   

Az 5 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 159,3 milliárd forintnyi ajánlatából,

megemelt értékesítéssel, 80 milliárd forintot fogadott el az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 32 bázisponttal alacsonyabb, 6,92 százalékos átlaghozamon.   

A 10 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók által ajánlott 115,7 milliárd forintból, szintén megemelt értékesítéssel, 35 milliárd forintot fogadott el az ÁKK. Az aukciós átlaghozam 6,98 százalék volt, 27 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál.

A bődületes keresletre több magyarázat lehetséges:

– az amerikai 10 éves futamidejű hozama hetek alatt 5-ről 4,5 százalékra esett, vagyis a magyar papírok hozamelőnye nőtt,

– a magyar állam sikerrel bocsátott ki 500 millió dollár értékben dollárkötvényeket, vagyis kevesebb forintos kötvényt kell a piacra vinnie,

– az ÁKK frissítette a forintkibocsátási tervét, ebből is a kínálat szűkítése olvasható ki: október–december közt 1496 milliárd forintnyi diszkontkincstárjegy és állampapír fut ki, de az újrafinanszírozáshoz csak 1402 milliárd forintnyi forrást kell bevonni.