Csökkenő nettó eredményről számolt be a Raiffeisen Bank, de az elemzői konszenzust így is felülmúlta. Az eredmény soron közölt 879 millió euró elmarad a tavalyi azonos időszakról jelentett 1,09 milliárd eurótól, ám az elemzők csupán 630 millió eurót vártak. 

Raiffeisen,Bank,Logo,In,Bucharest,,Romania.,Photo,Taken,In,September
Fotó: Shutterstock

Ennél is izgalmasabb, hogy az osztrák bankcsoport vizsgálja az orosz egység eladásának vagy kiválásának lehetőségeit. Miközben a profit minden harmadik eurója még mindig a leépülő orosz érdekeltségből származik. A tőzsdenyitás előtt közzétett gyorsjelentés nyomán a már a pénteki kereskedés első perceiben közel 4 százalékot emelkedett. 

A régiós versenytársak közül az Erste közel másfél százalékot, az OTP majdnem egy százalékot emelkedett a nyitás után.

A piaci hangulatot fűti, hogy a Raiffeisen megemelte az Oroszország és Fehéroroszország nélkül számított nettó kamatbevételre vonatkozó egész évre vonatkozó előrejelzését. 

Az Equilor elemzői azt is kiemelték, hogy a harmadik negyedéves CET1 ráta 16,5 százalék, ami 0,5 százalékos javulás a tavalyi év végéhez viszonyítva. Idén a bank várható sajáttőke-megtérülése 16 százalékos lehet.

A Concorde elemzői szerint az is támogatta a Raiffeisent ebben a negyedévben, hogy az előző negyedévben még nagyobb tételnek számító lengyelországi svájcifrank-leírás már jóval kisebb hatást gyakorolt.  

A gyorsjelentésből kitűnik, hogy a bevétel 17 százalékkal, 2,25 milliárd euróra csökkent éves alapon. Az elemzői konszenzus 2,11 milliárd euró volt. Míg a nettó kamatbevétel, amely a nyereség egyik fő mozgatórugója, 1,44 milliárd eurót tett ki, ami 3,5 százalékos növekedés az egy évvel ezelőttihez képest. Ellenben a nettó díj- és jutalékbevétel 667 millió euróra csökkent az egy évvel korábbi 1,12 milliárd euróról.

A magas kamatlábaknak köszönhetően a legtöbb régióban emelkedett a nettó kamatbevétel. Érdekes módon még Oroszországból is a nettó kamatbevétel növekedését jelentették, ahol az alacsony kamatköltségek fényezték a mutatót. 

A bank megemelte az idei évre vonatkozó nettó kamatbevételi kilátásait is, most 4,2 és 4,3 milliárd euró közötti értéket várnak, szemben a korábbi 3,8 és 4 milliárd euró közötti értékkel.

A Raiffeisen árfolyama 1 hó
 

A régiós bankok gyorsjelentéseit az Erste nyitotta, amely a makrogazdasági ellenszélben is barátságos számokat mutatott a piacnak, ami a Raiffeisen mostani riportjával együtt kedvező üzenet az OTP egy hét múlva esedékes gyorsjelentése előtt. A Concocorde Blogon arra hívta fel a figyelmet Le Phuong Hai Thanh vezető elemző, hogy a banki eredmények rácáfolnak a márciusi amerikai bankpánikból eredeztethető aggodalomra. Bár sújtja a banki költségsorokat, ezért ezek növekedési üteme lassul, ám ezt felülírja a magas kamatokkal támogatott bevételek növekedési üteme. 

Amikor gazdasági lassulásról, recesszióról van szó, a bankoknál ez leginkább a hitelnövekedésen és a hitelezési veszteségen látszik, de a borúsabb gazdasági kilátások miatt nem igazán növekedett a hitelállomány az év eleje óta, miközben a cégek és a háztartások továbbra is fizetik az adósságaikat – vélekedett a Concorde elemzője.